Тежка загуба, спорни отсъждания и хвърлени възглавници към съдиите, но и сребърни медали за България. Така приключва участието на националния отбор по футбол на олимпийските игри в Мексико през 1968 г.

На този ден преди половин век България печели сребърните медали след поражение с 1:4 срещу Унгария. В спора за титлата трима от българския състав са изгонени - Цветан Веселинов, Кирил Ивков и Атанас Михайлов.

"По всеобщо мнение решенията на съдията са били тенденциозни и са предопределили изхода от сблъсъка за златото, в който България повежда в резултата", пише БФС в сайта си.


В подготовката си за игрите България постига най-голямата победа в историята си - с 10:0 срещу Гана в приятелска среща в Леон. След успех със 7:0 срещу Тайланд и 2:2 с Чехословакия българският състав, воден от Георги Берков, печели с 2:1 срещу Гватемала с голове на Аспарух Никодимов и Петър Жеков и завършва начело в групата си.

В четвъртфиналите националите повеждат рано срещу Израел с гол на Георги Христакиев, но после съперникът изравнява. По това време не се играят продължения, а вместо това се хвърля жребий. Късметът праща България напред. След драматична победа с 3:2 срещу домакина Мексико.

Финалът е на стадион "Ацтека" пред над 80 хиляди зрители. България повежда чрез Веселинов в 22-ата минута. След това съдията Де Лео гони голмайстора след единоборство, а малко по-късно отстранява и Ивков. Останали с девет души, българите получават две попадения до почивката, а на път към тунела Михайлов уцелва рефера Де Лео с топката. Първоначално съдията не е наясно кой го е направил, но след консултация с един от помощниците си, отстранява и Михайлов.

С трима по-малко българите нямат шанс за обрат и губят с 1:4. Публиката реагира с недоволство към съдията и хвърля възглавници към реферите, разказва БФС в сайта си. Коментарите в световната преса са в същия тон – английски и френски авторитетни издания пишат, че името на арбитъра Де Лео ще остане записано с черни букви в историята на олимпийския футболен турнир.

Дневник