ФИФА ще създаде работна група, която ще разгледа обстойно предложенията за създаването на два нови турнира. Президентът на организацията Джани Инфантино заяви, че резултатите от анализа ще бъдат обявени догодина на 14 март в Маями.

"Взехме решение да създадем работна група, която да подпомогне процеса на консултации и да види перспективите за обновено световно клубно първенство и глобална лига на нациите, за да обсъдим и да направим конкретни предложения", каза Инфантино по време на срещата на Съвета на ФИФА в Руанда.

Швейцарецът се надяваше да прокара за гласуване предложенията си, но срещна неодобрението на Европейските футболни лиги.

Според организацията евентуални промени ще усложнят международния календар и ще доведат до твърде голямо натоварване за футболистите. Това е наложило взимането на компромисен вариант със създаването на работна група, която да оцени предложенията.

Според "Таймс" ФИФА е намерила инвеститори от Азия, които са готови да платят 25 милиарда долара за правата на двата турнира. Липсата на диалог между ФИФА и УЕФА обаче доведе до напрежение между двете организации.

Идеята е Световното клубно първенство да се провежда веднъж на всеки четири години, а в него да участват 24 отбора. ФИФА очаква чрез новия формат, който ще включва 31 мача, турнирът да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.

Дневник