Кубрат Пулев се изправя тази вечер срещу британеца Хюи Фюри в един от най-важните мачове в кариерата си. Българският боксьор ще се качи на ринга в зала "Арена Армеец" в София в опит да направи решаваща крачка към втори двубой за световна титла в тежка категория.

За Пулев, който през май ще навърши 38 години, това ще е 27-и мач в професионалния бокс. Българинът има 25 победи, 13 от които с нокаут. Единствената му загуба дойде през ноември 2015 г., когато беше нокаутиран от Владимир Кличко в първия си сблъсък за световна титла.

Фюри е само на 24 години, но вече има 22 мача зад гърба си. Първенецът на Великобритания, който е братовчед на бившия световен шампион Тайсън Фюри, също има едно поражение на професионалния ринг. Той отстъпи по точки срещу новозеландеца Джоузеф Паркър в двубой за световната титла на Световната боксова организация (WBO).

Залогът

Победителят от мача между Пулев и Фюри ще стане задължителен претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), който се държи от друг британец - Антъни Джошуа.

Българинът вече имаше една възможност да срещне носителя на четири от петте световни титли в тежката категория. Те трябваше да се срещнат в Кардиф преди година, но Пулев се отказа заради контузия.

При успех срещу Фюри Пулев ще получи нова възможност, по всяка вероятност през 2019 г. Ако се стигне до отказа на Джошуа да защитава пояса на IBF, той може да му бъде отнет и да бъде заложен в мач между българина и следващия в ранглистата.

"Джошуа не водач на нашата кола. Ние не сме зависими от Джошуа и (промотъра му) Еди Хърн. Имаме си наши планове. Сега на Кубрат му предстои тази силна вечер. Трябва да победи и след това продължаваме с нашите планове. Ако Джошуа се включи, ние веднага ще излезем срещу него. Но ако не стане, няма да стоим и да изчакваме", каза в интервю за "Дневник" мениджърът Ивайло Гоцев, с когото Пулев започна да работи тази година.

Той все пак очаква Джошуа и екипът му да се съгласят на мач с Пулев, ако българинът стане официален претендент. "Ако те започнат игри, IBF може да им вземе титлата и ние да играем за вакантен пояс. Но това предполагам няма да се случи, защото те смятат Кубрат за удобен съперник. Аз мисля, че тук грешат доста", каза още Гоцев.

Формата

Пулев ще се боксира за пръв път от 16 месеца. Последният му мач беше победата по точки срещу американеца Кевин Джонсън в зала "Арена Армеец" на 28 април 2017 г. Преди това той имаше още един мач в България - нокаута в третия рунд срещу нигериеца Самюел Питър в края на 2016 г.

Въпреки дългото отсъствие от ринга българският боксьор заяви, че се намира във формата на живота си. "Подготвили сме се здраво, целенасочено, дисциплинирано. Смятам, че годините, в които съм бил по световните рингове, са ме довели до днешния ден, в който имам достатъчно опит. Постоянство и работа - това е, върху което наблегнахме с моя треньор и моя екип", каза Пулев на пресконференция преди мача.

На официалната тренировка той показа по-солидна физическа форма от предишните си мачове. "Стремежът ми постоянно да се подобрявам. Всеки следващия ден да съм по-добър от предишния. Това е мотивацията, която ме води към това да изглеждам така. Формата не е само това, което виждате външно, а да се чувстваш добре физически и психически. Смятам, че съм усъвършенствал това до максимум", каза още Пулев.

Треньорът Ули Вегнер, с когото българинът продължи да работи и след раздялата си със "Зауерланд", заяви, че е впечатлен от подготовката на своя възпитаник. "Кубрат е подготвен на изключително ниво. Горд съм с него. Свършихме много работа, преминахме през доста етапи. Налице са всички предпоставки за победа", каза германският специалист.

Според него Пулев е много по-зрял и вече е напълно готов да "донесе световната титла в България". "Ако не вярвах, че може да стане световен шампион, нямаше да продължа да работя с него", допълни германецът.

Съперникът

Фюри беше четвъртият вариант за съперник на Пулев, след като Доминик Бризил, Дилиън Уайт и Джарел Милър последователно отказаха да се боксират с българина в София. Преговорите с британеца преминаха много бързо, като дори не се наложи насрочването на търг.

Фюри стана световен шампион за младежи през 2012 г., а година по-късно влезе в професионалния бокс. 24-годишният британец е малко по-висок от предстоящия си съперник - 198 см срещу 194 см, но двамата са с еднакъв размах на ръцете.

"Направих много добра подготовка и се намирам в най-добрата форма в живота си. Сигурен съм, че ще сляза като победител от ринга. Опитът е голямото предимство на Пулев. Моето обаче е младостта. Той вече остарява", каза Фюри преди мача.

Британецът заяви, че е готов да се боксира с всеки и навсякъде. "Аз съм бъдещето на този спорт, бъдещето на тежката категория в бокса и вярвам в това", закани се той на пресконференцията преди мача с Пулев.

Прогнозите

Букмейкърите дават леко предимство на Пулев в мача с Фюри. Залози за успех на българския боксьор се приемат при коефициенти между 1.65 и 1.83. Шансовете на британеца са оценени с коефициенти между 2.00 и 2.25.

 Дневник