Французойката Теса Уорли спечели първия старт за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини - гигантския слалом в Зьолден. Тя беше най-бърза в двата манша в австрийския курорт, като се справи с променливите условия на глетчера Ретенбах.

Настоящата и двукратна световна шампионка в дисциплината записа сумарно време 2:00.51 минути в двата манша и изпревари само с 0.35 сек. италианката Федерика Бриньоне. Трета на 94 стотни зад победителката се нареди носителката на Големия кристален глобус за миналия сезон Микаела Шифрин.

Победата е 13-а за Уорли в Световната купа. През миналия сезон двукратната световна шампионка в дисциплината взе само един успех и той беше в гигантския слалом в Ленцерхайде. Французойката записа 25-и подиум в своята кариера, като всичките ѝ успехи са в коронната й дисциплина.

От действащите скиорки с повече победи в гигантския слалом е единствено Виктори Ребенсбург (14).

Уорли беше трета след първото спускане зад Бриньоне и шампионката в гигантския слалом за миналия сезон Виктория Ребенсбург. Първият манш се проведе при постоянен снеговалеж и гъста мъгла, което принуди организаторите да свалят стартовата точка по-ниско.

Първите номера имаха предимство и затова стартиралата първа Бриньоне беше с най-доброто време.

Във втория манш условията се подобряваха за всяка следваща скиорка и това доведе до много силни резултати за последните номера. Всяка следваща подобряваше времето на тази преди нея, като единствено Виктория Ребенсбург не отговори на очакванията. Носителката на малкия глобус остана четвърта на 99 стотни зад победителката.

Уорли се спусна след Шифрин, която беше вдигнала много сериозно летвата. Французойката обаче взе комфортен аванс още в горната част, а до края на спускането си загуби съвсем малко време. Последната по трасето Бриньоне губеше през цялото време на спускането си и се задоволи с второто място.

За италианката подиумът също е 25-и (17-и в гигантския слалом, три в супер-Г , три в комбинацията и един в спускането).

В топ 10 влязоха още Рагнхилд Мовинкел, Щефани Брюнер, Венди Холденер и три други норвежки – Кристин Лисдал, Теа Луис Стйернесунд и Кристине Хауген.

В неделя предстои гигантският слалом при мъжете, като прогнозата за времето отново е за силни снеговалежи.

Следващият старт при дамите в Световната купа е слаломът в Леви на 17 ноември.

Дневник