"Ливърпул" излезе начело във Висшата лига след убедителна победа с 4:1 срещу "Кардиф" у дома. Мърсисайдци записаха осми успех от десет мача и продължават най-силния си старт в елита на английския футбол. Тимът на Юрген Клоп събра 26 точки и поведе с три точки пред шампиона "Манчестър сити", който в понеделник гостува на "Тотнъм".

Мохамед Салах се отличи с гол и две асистенции, Садио Мане се разписа два пъти, а Джердан Шакири влезе от пейката и вкара първото си попадение с екипа на "Ливърпул". Калъм Патерсън се разписа за "Кардиф" в 77-ата минута, за да върне интригата в мача, но тя много бързо беше убита.

Kлоп направи цели доста промени в състава, който през седмицата победи "Цървена звезда" в Шампионската лига. Анди Робъртсън отстъпи мястото си на Алберто Морено, а Деян Ловрен партнираше на Върджил ван Дайк в центъра на защитата вместо Джо Гомес. Фабиньо, Джорджиньо Вайналдум и Адам Лалана действаха в средата на терена. Салах, Мане и Роберто Фирмино сформираха обичайната тройка в атака.

 Без да показва впечатляваща игра, "Ливърпул" стигна до гол още в десетата минута. Бранител на "Кардиф" не успя да изчисти топката след центриране от десния фланг. Последваха удари на Мане и Вайналдум, които бяха блокирани. Топката обаче стигна до Салах, който от малък ъгъл я изпрати във вратата.

Само три минути по-късно домакините бяха близо до втори гол. Ван Дайк стреля с глава след центриране на Салах, но топката срещна десния стълб на вратата. Постепенно мърсисайдци успокоиха играта, като владееха топката над 80% от времето и не даваха никакви възможности на "Кардиф".

В 66-ата минута "Ливърпул" стигна до втори гол. Мане получи топката на границата на наказателното поле, задържа я между четирима играчи на "Кардиф", отвори си позиция за стрелба и с много мощен шут с левия крак намери далечния ъгъл.

"Кардиф" изненадващо успя да се върне в мача в 77-ата минута. Морено сгреши на левия фланг, Джуниър Хойлет напредна и центрира по земя към вратарското поле. Топката рикошира в крака на Ван Дайк и стана много удобна за Патерсън, който отблизо я изпрати покрай Алисон.

Това е първото попадение, което "Ливърпул" допуска на стадион "Анфийлд" от началото на сезона във Висшата лига. Мърсисайдци не бяха получавали гол като домакините в продължение на 918 минути.

"Ливърпул" все пак бързо уби надеждите на новака във Висшата лига. В 84-ата минута Салах пусна хубав пас към Шакири, който технично се освободи в наказателното поле и насочи топката в долния десен ъгъл на Нийл Етъридж.

Три минути по-късно домакините стигнаха до четвърто попадение след скоростна контраатака. Фабиньо отне топката в центъра, а Мане веднага я продължи към Салах. Египтянинът задържа добре и пусна отличен извеждащ пас за сенегалеца, който технично прехвърли Етъридж.

Дневник