След 11 поредни победи във всички турнири серията на "Арсенал" приключи при гостуването на "Кристъл палас". Лондонското дерби завърши 2:2 на "Селхърст парк", а "артилеристите" губят точки за пръв път от 18 август.

Тимът на Унай Емери показа характер и обърна двубоя, преди да получи късен гол, който форми крайния резултат. "Палас" откри чрез капитана си Лука Миливоевич от дузпа в 45-ата минута.

През втората част в рамките на само пет минути "Арсенал" обърна с попадения на Гранит Джака и Пиер-Емерик Обамеянг в 51-ата и 56-ата минута. При второто попадение обаче останаха съмнения за игра с ръка на Александър Лаказет. Повторенията така и не убедиха дали французинът отклонява топката към съотборника си с дясната си ръка. Осем минути преди края обаче отново Миливоевич от дузпа донесе точката на "орлите".

"Арсенал" остана само на три победи от абсолютния си рекорд от 14 поредни победи, записан през 1987 г. "Орлите" пък спират серия от три поредни загуби, а точката е първа за тях на "Селхърст парк" от 22 септември.

В трети пореден мач Емери заложи на Гранит Джака като ляв бранител заради проблемите си в тази зона. След силните си изяви като резерва този път Пиер-Емерик Обамеянг получи шанс да бъде титуляр.

Габонецът започна отляво на атаката, а на нейния връх беше Александър Лаказет.

Срещу "Арсенал" "орлите" предложиха дефанзивна игра и бяха отлично организирани. Футболистите на Рой Ходжсън бяха подредени близо един до друг и не оставяха много празни пространства за "артилеристите".

Организираната игра на домакините не даде никакъв шанс на "Арсенал" и за първата част гостите имаха само едно положение. То се откри пред Лаказет след подаване на Айуоби, но французинът стреля в аут.

В края на първата "Палас" получи дузпа след невнимателна игра на Шкодран Мустафи. Централният защитник на "Арсенал" опита да поправи с шпагат грешка на вратаря Лено при корнер, но събори Шейку Куяте.

От 11-те метра Лука Миливоевич беше точен като стреля в десния ъгъл на Лено. Капитанът на "Кристъл палас" се справи по-добре, след като в предишния кръг пропусна дузпа срещу "Евертън".


Голът на Миливоевич прекъсна и серия от 417 минути без гол за "орлите" на своя "Селхъртс парк".

През първата част "Арсенал" не отправи нито един точен удар, като това се дължеше на малкото положения пред Уейн Хенеси. Месут Йозил не получаваше често топката, от там тя не стигаше и до нападателите.

По този начин се запази тенденцията "артилеристите" да не водят на почивката в мачовете си от Висшата лига. Съставът на Унай Емери изоставаше след 45 минути едва за втори път, а в другите осем резултатът беше равен.

В паузата Емери прибегна до смяна и извади Ектор Бейерин, за да пусне Щефан Лихтщайнер. Освен това гостите подходиха с повече агресия и опитаха веднага да притиснат футболистите на "Палас".

Това се получи с няколко пробива отдясно, а в 51-ата минута Лукас Торейра беше фаулиран около границата на наказателното поле от Миливоевич.

След отсъдения фаул Гранит Джака отправи силен удар, който се отби в сглобката на гредата и влетя в мрежата на Хенеси.

"Арсенал" използва импулса в играта си и много бързо стигна до втори гол, обръщайки резултата. Той отново дойде след статично положение, като Обамеянг се разписа след корнер.

Габонецът беше оставен непокрит на далечната греда и реализира. В положението обаче останаха съмнения, че Лаказет откланя топката с ръка преди тя да се насочи към далечната греда.

След попадението на Обамеянг "Арсенал" се прибра прекалено дълбоко в своята половина и подкани "Кристъл палас" да атакува. Домакините пропуснаха няколко добри положения.

В крайна сметка в 82-ата минута "орлите" получиха втора дузпа. Гранит Джака беше финтиран от Заха и съдиятаМартин Аткинсън посочи отново бялата точка.

Миливоевич застана топката за втори път и реализира с изстрел в долния десен ъгъл на Лено. Германецът отгатна посоката, но нямаше шанс да отрази удара.

В заключителните минути "Арсенал" опита да поведе отново и имаше добри положения чрез Дани Уелбек и Иуоби, но Хенеси се справи. След десет кръга "артилеристите" заемат четвъртото място с 22 точки.

Дневник