Барселона" постигна важна победа, след като разгроми "Реал" (Мадрид) с 5:1 в първото "класико" за сезона. В отсъствието на контузения Лионел Меси, Луис Суарес пое ролята на лидер и поведе отбора си към зрелищния успех 93 265 зрители на "Кам ноу". Уругваецът беше с голям принос за успеха като реализира хеттрик от головете, а веднъж удари и грда.

Филипе Коутиньо пък изведе "Барселона" напред още в 11-ата минута. Един гол за успеха добави и Артуро Видал.

"Реал" изглеждаше конкурентен на каталунците само в началото на второто полувреме, когато намали резултата при 2:1 с гол на Марсело.

Тимът на Хулен Лопетеги обаче изигра поредния си слаб мач и записа трета поредна загуба в Ла Лига. Мадридчани са в серия от пет двубоя без успех (само едно равенство в тях). Съставът няма победа от 22 септември, а постът на Лопетеги е под сериозна заплаха.


След 10 кръга "Реал" изостава със седем точки от "Барселона". Каталунците водят в Ла Лига с 21 точки и имат две повече от "Атлетико" (Мадрид).

Мадридчани нямат победа в "класико" от 2 април 2016 г., когато спечелиха с 2:1. Поражението пък е третото най-голямо за "Реал" през 21 век четвъртото най-голямо от каталунците през 21 век след 2:6, 0:5 и 0:4.

От 1994 г. насам Суарес е едва третият футболист на "Барселона" с хеттрик в "класико". Преди него това сториха Ромарио и Лионел Меси.

Макар и без голямата си звезда Меси, каталунците започнаха вдъхновено двубоя и от самото начало наложиха своята игра. Футболистите на Ернесто Валверде действаха в типичния си стил, докато "Реал" опита да бъде по-активен по фланговете.

В 11-ата минута именно оголване по десния фланг на защитата на "Реал" позволи на Ракитич да изведе Жорди Алба зад гърба на защитата. Левият бранител влезе в наказателното поле и върна към връхлитащия Филипе Коутиньо, който без проблем откри.

Попадението на Коутиньо падна след размяна на 30 подавания между футболистите на "Барселона".

Положенията пред Тибо Куртоа не закъсняха, след като "Барселона" се възползва от психологическото си предимство. Първоначално шут на Коутиньо с десния крак беше блокиран, а в 19-ата минута белгийският страж на "Реал" трябваше да се намесва.

"Реал" отговаряше с епизодични моменти и контраатаки, но така и не успя да задържи трайно топката. Футболистите на "Барселона" пресираха постоянно в средата на терена и не позволиха на съперника си да има свобода с топката.

В 29-ата минута Луис Суарес беше повален в наказателното поле от Рафаел Варан, но съдията Хосе Санчес остави играта да продължи. Малко по-късно той се консултира с видеоасистентите, а след това използва и технологията VAR. Санчес прецени, че французинът играе непозволено и посочи бялата точка.

Суарес беше точен от 11-те метра с плътен шут в долния десен ъгъл, удвоявайки аванса на каталунците. За уругвайския нападател това беше и седми гол в дербитата срещу "Реал".

Попадението е под №5 за нападателя, а с повече от него в тима е единствено Меси.

На почивката Хулен Лопетеги извади неубедителния Рафаел Варан, за да пусне офанзивен играч в лицето на Лукас Васкес. "Реал" се подреди с трима защитници – Серхио Рамос, Начо и Каземиро, а Васкес и Марсело се изтеглиха напред като халф-бекове.

"Реал" изнезе футболистите си много по-високо по терена и на свой ред започна да пресира "Барселона", което обърка домакините. В първите няколко минути каталунците не успяха да намерят нужната дистанция и "Реал" се възползва без да чака втора покана.

Само пет минути след подновяването на играта мадридчани намалиха резултата с точно изпълнение на Марсело. Той се оказа на точното място след кратко разбъркване и вкара с десния крак.

Опитният защитник на "Реал" се разписа в трети пореден мач. Това пък се случва едва за пръв път в кариерата на 30-годишния бразилец, който играе за мадридчани от 2007 г.

Малко след попадението на Марсело Лука Модрич удари левия страничен стълб на вратата на Тер Стеген.

Следващите минути преминаха при поделено надмощие, като и двата състава имаха своите положения. Суарес удари греда за каталунците, докато за "Реал" с пропуск се отчете Бензема.

Постепенно устремът на "Реал" секна и "Барселона" започна по-трайно да задържа топката. Валверде направи и промени, като пусна Нелсон Семедо вместо Рафиня, за да уплътни средната зона с вътрешна рокада.

Четвърт час преди края каталунците нанесоха решителен удар след бърза контраатака. Сержи Роберто получи топката в празно пространство и надпредна, след което технично центрира към Суарес, а уругваецът с глава вкара своя втори гол в мача.

Две минути по-късно нападателят на домакините се прояви в различна светлина с грубо нарушение срещу Начо, но получи само жълт картон.

До края на двубоя "Реал" продължи да греши и в 83-ата минута го стори за пореден път. Тогава Серхио Рамос подари топката пред наказателното поле, а Сержи Роберто асистира на Луис Суарес, за да може уругваецът да оформи своя хеттрик.

Нападателят с №9 пое топката и технично прехвърли Тибо Куртоа.

За домакините остана време да вкарат и пети гол, който реализира резервата Артуро Видал. Той реализира с глава след центриране на друг резервен играч Усман Дембеле.

Дневник