Роджър Федерер спечели за рекорден девети пъти турнира в родния си град Базел след победа над румънеца Мариус Копил 7:6 (5), 6:4. Двубоят немина толкова леко за швейреца, но благодарение на по-големия си опит той надделя над 93-ия в света в ключовите моменти.

Финалът беше 14-и за Маестрото в турнира от сериите АТП 500. Титлата е под №99 в кариерата на Федерер и още преди края на годината той може да достигне 100, след като ще участва във финалния "Мастърс" в Лондон.

Федерер и Копил се срещнаха за пръв път, но това не изглеждаше проблем за румънския тенисист. Той се бори много срещуФедерер и в първия сет изглеждаше по-стабилен.

Титлата е четвърта за Федерер през 2018 г. Той триумфира на Australian Open, взе турнир от категорията 250 в Щутгарт, а успехите му в Базел и Ротердам са от категорията АТП 500.


Копил, който е на 28 години, загуби втори финал в кариерата си. Румънецът игра във финалния двубой и в София през 2018 г., където отстъпи на Мирза Башич. Копил все още няма титла в кариерата си.

В първият сет двамата тенисисти си размениха по един пробив и след това влязоха в тайбрек. В него Маестрото пречупи Копил при 4:3 и в крайна сметка успя да затвори сета след 48 минути игра.

Във втората част Копил се стабилизира и поведе с 3:0, пробивайки Федерер. Носителят на 20 титли от Големия шлем обаче не се предаде и макар да имаше голям пасив успя да запише два пробива в седмия и деветия гейм. След това Маестрото взе подаването си с убедителен сервис гейм, затваряйки и мача.

Дневник