Люис Хамилтън е световен шампион във Формула 1 за пети път, след като два кръга преди края на сезона е недостожим за съперника си Себастиан Фетел. Британският пилот остана едва четвърти в Гран на Мексико и успя да попадне сред нужните седем позиции на пистата "Ерманос Родригес".

За втора поредна година Хамилтън триумфира на мексиканското трасе. Победата, както и преди година отиде при Макс Верстапен и отбора на "Ред бул", който доминира през уикенда.

Зад холандският пилот на подиума се качиха съотборниците във "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Британецът се превръща в едва третия пилот в историята с пет или повече титли. Петкратен световен шампион е Хуан Мануел Фанджо, а със седем е Михаел Шумахер.

"Чувствам се много странно, защото никога не се радвам на позиция извън първото мсто, но сега е различно", каза Хамилтън след състезанието.

В Мексико Хамилтън стартира от трето място, но потегли по изумителен начин и изпревари Даниел Рикардо. Британецът опита да мине и пред Макс Верстапен, но холандецът влезе от вътрешната страна в първия завой.

Зад Верстапен и Хамилтън се нареди Рикардо, а по-назад бяха Фетел, Ботас и Райконен. Подредбата им се запази до първите спирания в бокса, които бяха изтеглени много рано заради агресивното износване на гумите.

След средата на дистанцията обаче пилотът на "Мерцедес" имаше проблеми с гумите и се озова по-назад в колоната. В челото пък бяха пилотите на "Ред бул" и всичко отиваше към двойна победа за "биковете". В 61-ата обиколка обаче Даниел Рикардо получи повреда в задвижващата система и отпадна.

За неговия съотборник Верстапен победата е пета във Формула 1 и втора през настоящия сезон. Холандецът триумфира и в Австрия през лятото.

"Бях твърдо решен да спечеля в състезанието, защото не бях доволен, че не взех квалификацията. За втора поредна печеля тук и явно това става едно от любимите ми състезания", каза холандският пилот.

Дневник