С четвърто място в Гран при на Мексико Люис Хамилтън стана световен шампион във Формула 1 за пети път. Британецът триумфира с титлата за четвърти път в последните пет сезона и се нареди до легендата Хуан Мануел Фанджо. Пред Хамилтън в историята е единствено седемкратният първенец Михаел Шумахер.

С 358 точки два кръга преди края Хамилтън е недостижим за четирикратния първенец на света Себастиан Фетел (294).

За втора поредна година Хамилтън си осигури предсрочно титлата, при това отново в Мексико. Преди 12 месеца той завърши девети. Четвъртото му място на "Ерманос Родригес" този път обаче сложи край на серия от десет поредни подиума.

Британският пилот демонстрира постоянство през целия сезон. Дотук Хамилтън има девет полпозишъна и девет победи. След лятната пауза той постигна четири поредни успеха, което се оказа ключово и за титлата му.

"Определено това е най-добрата ми година във Формула 1. Това беше единствената цел – титлата. Когато спечелих титлата през миналия сезон, единствената ми мисъл беше как да се подобря, как да ставам още по-силен. Не говоря само психологически, но и да бъда в още по-добра физическа форма, как да разбирам колата", обясни световният шампион.

Британският пилот обясни, че е работил над всички компоненти и е успял да управлява по-добре свободното си време, за да може в него да се готви за стартовете от Формула 1. Хамилтън отдаде заслуженото и на всички в отбора на "Мерцедес".

"Състезанието тук обаче беше ужасно. Щях да се радвам малко повече на по-добър резултат, защото страдах много в цялата дистанция", обясни Хамилтън за състезанието на "Ерманос Родригес".

След награждаването обаче се видяха смесени емоции в тима на "Мерцедес". Директорът Тото Волф обясни, че е бил прекалено разочарован от резултата в състезанието, за да поздрави Хамилтън по радиото.

"Титлата е много важна, но трябва да признаем, че имахме ужасяващо състезание. Трябва да разберем какви са причините за това и да не ги допускаме повече", обясни австриецът.

Техническият директор на "Сребърните стрели" Джеймс Алисън допълни мнението на Волф. Според него титлата е резултат на работата на "Мерцедес" през цялата година, а състезанието в Мексико описа като "провал". "За огромно съжаление този лош резултат не ми позволява да се зарадвам напълно", обясни Алисън.

Следващият е Гран при на Бразилия на 11 ноември. Финалът на сезона е в Абу Даби на 25 ноември.

Дневник