„Реал" (Мадрид) уволни старши треньора си Хулен Лопетеги, обяви клубът чрез официалния си сайт. 52-годишният испанец се задържа на поста едва 14 мача, в които постигна шест победи, шест загуби и две равенства.

Временно начело на европейския и световен клубен шампион ще застане Сантяго Солари. Бившият полузащитник, който има 194 мача като футболист на "Реал", досега беше треньор на втория отбор на мадридския клуб.

"Това решение има за цел да промени динамиката на първия отбор, докато всички цели през този сезон все още са постижими. Бордът на директорите е наясно, че има голямо несъответствие между качеството на състава, в който има осем играчи, номинирани за "Златната топка" - нещо безпрецедентно в историята на клуба, и резултатите, които бяха постигнати до момента", се казва в изявлението на "Реал".

За Лопетеги това е второ уволнение за четири месеца и половина. На 13 юни, само един ден преди началото на световното първенство в Русия, той беше освободен като селекционер на испанския национален отбор, след като подписа предварителен договор с "Реал".

Кариерата на Лопетеги начело на "кралския клуб" започна с тежко поражение от "Атлетико" (Мадрид) (2:4) за Суперкупата на Европа.

Разочароващото представяне се пренесе в испанското първенство, където белите заемат едва девета позиция след четири победи, четири загуби и две равенства в десет мача.

В неделя "Реал" претърпя катастрофално поражение с 1:5 от големия съперник "Барселона", което окончателно убеди ръководството на клуба да се раздели с Лопетеги. Мачът на "Камп ноу" беше четвъртата загуба на тима в последните пет мача.

"Клубът благодари на Хулен Лопетеги и неговия технически екип за техните усилия и работата им. Желаем им всичко най-добро в техните професионални кариери", заявиха още от "Реал".

От 1929 г. единственият треньор, който се е задържал по-малко време начело на най-успешния отбор в света, е Хосе Антонио Камачо. Той изкара едва шест мача като наставник на белите през 2004 г.

Преди обявяването на раздялата с Лопетеги фаворит за поста беше бившият мениджър на "Челси" Антонио Конте. Преговорите между "Реал" и италианския треньор обаче са пропаднали.

Dnevnik.bg