Дългосрочните цели пред Григор Димитров и екипа му са свързани със спечелването на титли от Големия шлем, заяви треньорът му Даниел Валверду. Венецуелецът заяви пред "АТП радио", че лично е потърсил Андре Агаси с желанието американецът да помогне на българския тенисист да развие възможностите си.

Димитров започна годината в топ 3 след Рафаел Надал и Роджър Федерер, но е голяма възможността да я завърши извън първите 20. Валверду посочи, че в този момент на предизвикателства първата задача е българинът да спечели няколко мача поред, за да върне увереността си.

"Мисля, че когато минаваш през подобен период, не можеш да гледаш много напред. Голямата ни цел е да го изградим така, че да печели турнири от Големия шлем и да е в челото на ранглистата. Но сега сме съсредоточени върху идните мачове и връщането на увереността", каза Валверду.

Венецуелецът заяви, че остава на поста си и ще продължи да носи отговорността си и да се старае целите да бъдат постигнати. В екипа вече е и Агаси, който обаче сам може да реши доколко и докога да работи с Димитров.

"Мисля, че Андре може да е много ценен и да ни помогне да изградим тази кариера, за която работим. Не само на корта, но и извън него. Реших да го потърсим, за да видим дали ще има желание и той откликна. Изцяло зависи от него колко ще работи с нас. Колкото повече, по-добре. Последните седмици, в които бяхме заедно, бяха много продуктивни", посочи Валверду.

"Опитваме да направим така, че Григор да бъде най-добрият играч, който може да бъде. Очевидно той постигна големи неща, но като отбор вярваме, че може да направим повече, за да бъде по-постоянно в челото."

Валверду посочи, че Димитров работи по подобряването на сервиса си, за да стигне до момента, в който да разчита на него не само в някои мачове, а постоянно през годината.

Според него в момента проблемът на Димитров не е само психологически. "Във втората половина на годината имаше възходи и спадове. Григор записа тежки загуби в Пекин и миналата седмица във Виена."

Треньорът смята, че идеалната рецепта за връщане на увереността е свързана с натрупването на няколко победи. "В средата на годината нямахме късмет с жребия за първите кръгове на някои турнири, но това не е извинение - тези мачове трябва да се изиграят и да бъдат спечелени."

След мастърса в Париж Димитров ще има десетина дни за почивка, след което ще се работи за подготвянето му за следващия сезон. 

Дневник