Новак Джокович записа победа в първия си мач от турнира в от сериите "Мастърс" в Париж срещу португалеца Жоао Соуза. Носителят на 14 титли от Големия шлем победи 48-ия в света със 7:5, 6:1, като се нуждаеше от час и 34 минути, за да вземе победата.

Сръбският тенисист записа шеста победа срещу Соуза, като остава с перфектен баланс срещу португалеца. При това той дори няма загубен сет срещу този съперник. Джокович не блестеше на корта, но беше достатъчно ефективен.

Първият сет беше много оспорван, като премина през няколко обрата, а и двамата тенисисти записаха пробиви. В крайна сметка благодарение на своя по-голям опит Джокович успя да го измъкне със 7:5 и пробив в последния възможен момент.

Спечеленият първи сет помогна на сърбина да вземе предимство във втората част, в която спечели пет поредни гейма, а Соуза взе подаването си едва при 0:5.

В последния гейм португалецът стигна до две поредни точки за пробив, но Джокович прояви характер и не допусна изненада, затваряйки двубоя.

Победа в първия ден на турнира записа и Милош Раонич. Гръцката сензация Стефанос Циципас пък отпадна от босненеца Дамир Джумхур. В следващия кръг Джокович ще срещне именно босненския тенисист.

След загубата срещу Чекинато в Париж Джокович записа 31 победи в 33 мача, вдигна две титли от Големия шлем - "Уимбълдън" и US Open, добави трофеите от мастърсите в Синсинати и Шанхай и стана първият тенисист в историята, спечелил всеки турнир от сериите "Мастърс".

Впечатляващата форма, в която навлезе носителят на 14 титли от Големия шлем, може да го изведе до първото място в световната ранглиста още тази седмица на мастърса в Париж.
Разликата между него и лидера Рафаел Надал във виртуалната класация е само 35 точки. Ако достигне по-напред от испанеца във френската столица, сърбинът ще се завърне на върха за пръв път от две години насам.

Дневник