Григор Димитров излиза за първото си препятствие в тенис турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Българинът, който е девети поставен, започва участието си в надпреварата директно от втория кръг, където ще се изправи срещу Роберто Баутиста Агут.

Испанецът стигна до мач с Димитров след победа с 6:4, 7:6 (2) срещу американеца Стив Джонсън.

Двубоят между Димитров и Баутиста Агут ще започне след 13.30 ч. Програмата на корт №1 ще бъде открита с мача между Михаил Кукушкин и Джон Иснър.

Димитров и Баутиста Агут ще се изправят за четвърти път един срещу друг на ниво АТП. Българинът има предимство в съперничеството, като десетият в ранглистата е с две победи и едно поражение срещу 30-годишния испанец.

Двамата са се срещали два пъти на турнира в Пекин през 2013 и 2017 г. В първия сблъсък Димитров загуби още на старта с 4:6, 2:6, а след това на четвъртфинал той преодоля трудно испанския си противник със 7:6 (5), 4:6, 6:2.

Другата победа на българина дойде в осминафиналите на Australian Open през 2014 г., когато надделя с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4.

Димитров започна годината в топ 3 след Рафаел Надал и Роджър Федерер, но има голяма възможност да я завърши извън първите 20. Българинът беше колеблив през сезона, като ще пропусне финалите в Лондон, с което ще загуби 1500 точки за ранглистата след триумфа в турнира през миналата година.

Треньорът на българина Даниел Валверду вярва, че проблемът на 27-годишния тенисист не е само психологически. Венецуелецът заяви, че се цели в титли от Големия шлем, но първата задача пред Димитров е да спечели няколко мача поред, за да си върне увереността.

"Мисля, че когато минаваш през подобен период, не можеш да гледаш много напред. Голямата ни цел е да го изградим така, че да печели турнири от Големия шлем и да е в челото на ранглистата. Но сега сме съсредоточени върху идните мачове и връщането на увереността", каза Валверду.

Част от щаба на Димитров ще бъде носителят на осем титли от Големия шлем Андре Агаси, който в ролята си на съветник ще се опита да внесе подобрения в играта на българина.