Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино обяви, че увеличаването броя на участниците на световни първенства е възможно още в Катар. Страната на Арабския полуостров ще бъде домакин на шампионата през 2022 г., а за момента разразстване на участниците е планирано за 2026 г. при съвместното домакинство на САЩ, Мексико и Канада.

Въпреки това Инфантино вярва, че Катар и ФИФА могат да се справят.

"Решихме да увеличим броя на отборите от 32 на 48 за първенството през 2026. Може ли обаче да се случи още през 2022 г. за шампионата в Катар? Аз мисля, че да. Защо да не опитаме", каза Инфантино по време на конгреса на Азиатската конфедерация (AFC).

Той добави, че увеличаване на броя на участниците ще донесе повече квоти на тимовете от Азия.

Катар, която има население от едва 2.5 милиона души и е най-малката по площ на Арабския полуостров (11 хиляди кв. километра), трудно ще се справи с първенство с 48 отбора. Според Инфантино страната ще се нуждае от помощ от своите съседи.

В момента обаче Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) прекъснаха своите дипломатически отношения с Катар и забраниха търговията със страната. Причината бяха обвинения към Катар, че спонсорира световния тероризъм.

Дневник