Световният №1 Рафаел Надал се отказа от участие в турнира от сериите "Мастърс" в Париж преди първия си двубой. Испанецът трябваше да се изправи срещу Фернандо Вердаско в последен двубой от вечерната сесия във вторник, но обяви че контузия го спира от участие.

Той обясни, че има контузия в областта на коремните мускули, която е започнал да усеща по-силно след пристигането си в Париж.

"Всички знаят, че не съм участвал в турнири от US Open насам. Опитах да се възстановя, взех си почивка.От няколко дни съм в Париж и се чувствах добре, тренирах с колеги, но истината е, че започнах да усещам болка в коремните мускули. Докторът провери моето състояние и препоръча да не играя", обяви Надал.

Испанецът добави, че не е убеден дали ще се възстанови навреме за финалите на АТП, които започват на 12 ноември в Лондон.

В основната схема в Париж Надал беше заменен от Малек Джазири.

Испанецът отново направи много силно начало на сезона си. Той спечели пет турнира, като отново беше безапелационен на "червено" и триумфира в Барселона, Монте Карло, Рим и "Ролан Гарос" (рекордна 11-а титла).

Той взе и една титла на твърди кортове – мастърса в Канада.

Агресивният стил на Надал и големите натоварвания обаче отново се отразиха на физиката му. Той се бореще с контузии след US Open, взимайки си по-дълга почивка.

С отпадането си от Париж Надал официално сдава и първата позиция в ранглистата. От понеделник на върха ще се завърне Новак Джокович, който продължава да впечатлява през 2018 г. Сърбинът спечели четири титли дотук през сезона, сред които и две от Големия шлем – "Уимбълдън" и US Open.

Джокович стартира турнира в Париж с едва 35 точки зад Надал и се нуждаеше да стигне по-далеч от него в надпреварата. Това вече е факт. Сърбинът вече преодоля първия си съперник в зала "Берси", като победи португалеца Жоао Соуза.

Джокович се подложи на операция след загубата от Хьон Чун в четвъртфиналите на Аustralian Open. Последваха разочароващи загуби още на старта в Индиън Уелс и Маями срещу Таро Даниел (№109) и Беноа Пер (№47), а неубедителното представяне продължи в сезона на червени кортове, който завърши с неочаквано поражение срещу италианеца Марко Чекинато в четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

Сърбинът дори обмисляше да пропусне турнирите на трева. Той обаче се отказа от намеренията си и това, което последва, изненада дори най-големите му фенове. Джокович направи изумителна втора част на сезона и се постави в позиция да завърши годината като №1 в света.

След загубата срещу Чекинато в Париж Джокович записа 31 победи в 33 мача, вдигна две титли от Големия шлем - "Уимбълдън" и US Open, добави трофеите от мастърсите в Синсинати и Шанхай и стана първият тенисист в историята, спечелил всеки турнир от сериите "Мастърс".

Той е и едва вторият тенисист в историята, който започва годината извън Топ 20 и ще я завърши като №1 в света. Досега единственият с подобно постижение е Марат Сафин през 2000 г. Тогава руснакът беше №38 през януари, за да се изкачи до върха в края на сезона. Джокович започна годината под №22.

Отпадането на Надал не е единственото в турнира, като Милош Раонич не излезе за двубоя си с Роджър Федерер. Канадецът се оплака от контузия в лакътя и по този начин носителят на 20 титли от Големия шлем изобщо не се появи на корта.

На осминафиналите Маестрото ще играе с Фабио Фонини, който също се класира напред без игра. Италианецът трябваше да срещне Мартон Фучович.

Дневник