Футболни фенове в САЩ са били помолени да подпишат онлайн петиция в подкрепа на провеждане на мачове от испанското първенство в Северна Америка. Ла Лига планира да "изнесе" в САЩ каталунското дерби между "Барселона" и "Жирона" на 26 януари в Маями.

Въпреки отказа на някои от отговорните институции Ла Лига остава твърдо решена да провежда двубои извън територията на Испания. Идеята е съгласно сделката с Relevent Sports в следващите 15 години САЩ и Канада да приемат мачове от Примера дивисион. Световната футболна федерация (ФИФА) вече се обяви против "изнасяне" на мачове, а Ла Лига получи отказ и от Испанската футболна федерация (RFEF).

Кампанията с петицията беше започната от Ла Лига Северна Америка. В съобщението се казва: "Представете си Луис Суарес, Филипе Коутиньо, Кристиан Стуани, Порту и други да играят точно тук у дома. Истински мач от първенството със заложени точки."

От организацията обаче обвиняват испанската федерация и ФИФА, че представят грешна информация.

"Има един проблем и това са отговорните институции, които представят грешно информацията. Те твърдят, че няма да бъде за добро мачове да се играят в САЩ. Така че нека ние, феновете, да направим нужното, за да ги убедим, че грешат. Колкото повече подкрепа съберем, толкова по-трудно ще бъде да ни пренебрегнат."

Провеждане на мач в САЩ трябва да стане със съгласието на испанската федерация, ФИФА, "Футбол Америка", както и Конфедерацията на Северна и Централна Америка и Карибския басейн (CONCACAF).

От Ла Лига вече обявиха, че имат готовност при отказ да се обърнат към Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.

dnevnik.bg