Победа в една година двете най-престижни колоездачни обиколки "Джиро д'Италия" и "Тур дьо Франс" остава в полезрението на Крис Фрум. Британският колоездач, който стана едва третият колоездач с три поредни спечелени големи обиколки (Тур 2017, Вуелта 2017 и Джиро 2018), не изключи възможността да защитава титлата си в Италия.

Фрум вече обяви, че голямата му цел за следващата година е пета титла в "Тур дьо Франс".

В сряда в Милано беше представен маршрутът на 102-ото Джиро, а Фрум беше сред официалните гости. Британецът обясни, че все още не е решил плановете си за 2019 г. През миналата година той спечели в Джирото, а след това остана трети в Тура зад съотборника си Герант Томас и Том Дюмулен.

"Със сигурност ще бъде трудно да съм вкъщи и да гледам по телевизията. Истината е, че все още не сме планирали сезона ни. Най-вероятно през декември ще се направи това разпределение. Ако не съм в Джирото да защитавам своята титла, със сигурност някой от моите съотборници ще има възможност да се бори за победата", каза Фрум.

Според него Обиколката на Италия е много важна за отбора на "Скай", който ще празнува десетата годишнина от създаването му.

"Както всяко Джиро и това през 2019 г. ще бъде брутално в своята втора половина. Планинските етапи изглеждат много тежки, а и в началото ще бъде сложно, защото има две бягания по часовник, като особено първото е много изискващо", каза шампионът от 2018 г.

Британецът отчете голямата надморска височина, на която са разположени някои от изкачванията в Алпите и Доломитите. "Това ще бъде тежко, още повече че през май винаги е много студено на над 2000 метра."

От "Скай" не разкриват плановете си за момента, но обещаха, че ще имат силни лидери за трите триседмични обиколки. Шампионът от Тура Герант Томас обяви, че може да се завърне в Джирото, добавяйки, че има недовършена работа в Италия. Младият талант Еган Бернал също е потенциален лидер в състезанието.

Какво предлага Джирото

През 2019 г. Обиколката на Италия ще започне от Болоня на 11 май и ще приключи на 2 юни във Верона. Надпреварата включва 3518.5 километра и ще премине през 526 населени места. За пръв път от 2016 г. в Джирото ще има три индивидуални бягания по часовник.

Състезанието ще започне именно с часовник 8.2 км в Болоня, което завършва на известното изкачване до базиликата "Сан Лука", което е и много стръмно. В деветия етап има часовник с дължина 34.7 км от Ричоне до Сан Марино, който в последната си третина е с тенденция на изкачване.

Третото бягане по часовник е във финалния 21-ви етап и е дълго 15.6 километра от индустриалната зона на Верона до известния амфитеатър "Арена ди Верона". В него също има изкачване.


Според специалистите наличието на три часовника е по вкуса на Крис Фрум и шампиона от 2017 г. Том Дюмулен, който остана втори след британеца в 101-ото Джиро.

"Мисля, че профилът на Джирото е отличен за разнообразен тип колоездачи. И катерачите, и часовникарите имат своите шансове и съм сигурен, че догодина ще видим едно страхотно състезание", каза директорът на Обиколката на Италия Мауро Вени.

Той добави, че е сигурен в участието на италианските звезди Винченцо Нибали (шампион от 2013 и 2016 г.) и Фабио Ару (трети 2014 и втори 2015 г.). Почти сигурно своя дебют в Обиколката на Италия ще запише и трикратният световен шампион Петер Саган.

В 102-ото Джиро има шест етапа, които са с финали за спринтьорите, всички те до 11-ия. Първата половина не включва много трудни етапи, като в четвъртия, шестия и седмия ден има финали на кратки изкачвания.

Ключовите етапи

Освен трите бягания по часовник, които ще доведат до разлики между претендентите за победата, има още етапи, които ще са с по-голяма тежест в Джирото. Финалите на изкачвания общо са седем, а първият такъв е в 13-ия етап, когато колоната ще измине 188 км между Пинероло и Чересоле Реале. Етапът включва три височини и 4500 метра денивелация, а финалът е на изкачване с дължина 20 км.

Следва 14-и етап, който е с пет изкачвания (Верайес, Верон, Трук д'Арб, Коле Сан Карло и Курмайор), събрани в само 131 км. Етапът е с 4000 метра денивелация и получава пет звезди за трудност от организаторите.


Кралският етап в 102-ото Джиро ще сложи начало на третата седмица. Етапът е от Ловере до Понте ди Леньо с дължина 226 километра и 5700 метра разлики във височините. В него има пет височини, сред които легендарните Гавия (2618 метра надморска височина, 16.5 км със среден наклон 8%), където ще се връчи Чима Копи и Мортироло (12.8 км с 10.1% среден наклон). При това Мортироло ще се изкачва от най-трудната си страна през Мацо ди Валтелина. Финалът на етапа е в ски курорта Понте ди Леньо на 1254 метра височина.

В третата седмица има още два финала на височини – в Антхолц/Антерселва (17-и етап) и Сан Мартино ди Кастроца (19-и етап), но решителен се очертава 20-ият етап, който ще бъде и последната възможност за добрите катерачи, точно преди бягането по часовник.

В него групата ще измине 193 км между Фелтре и Кроче д'Ауне Монте Авена (5200 метра денивелация). Етапът включва четири изкачвания, а равните километри в него са само първите 14. Финалът е на височина от 13.5 км и среден наклон 6.3%, който е нисък заради заравнявания в неговата среда. Монте Авена включва пасажи с наклони до 16%.

Дневник