Роджър Федерер се класира на четвъртфинал в турнира от сериите "Мастърс" в Париж след двусетова победа над Фабио Фонини 6:4, 6:3. Швейцарецът се нуждаеше от само 74 минути, за да се справи със съпротивата на италианеца.

Макар и да не показа най-убедителната си игра, Федерер направи неоходимото, за да попадне сред най-добрите осем в турнира. Шампионът в зала "Берси" от 2011 г. ще чака победителя от сблъсъка Кей Нишикори и Кевин Андерсън в следващия кръг.

Федерер записа осем аса и две двойни грешки, докато за Фонини директните точки от сервис бяха две, а двойните грешки – шест.

Това беше първи мач за Маестрото пред публиката във френската столица, след като поставеният под №3 в турнира почиваше в първия кръг. След това Федерер не игра, защото съперникът му във втория Милош Раонич се отказа заради контузия в лакътя.

Швейцарецът се наложи за четвърти път над Фонини, а двамата се срещнаха за пръв път от 2014 г. Италианският тенисист дори няма спечелен сет срещу носителя на 20 титли от Големия шлем.

Федерер започна много уверено срещата и бързо успя да поведе с 4:1, след като реализира два пробива срещу съперника си. 14-ият в световната ранглиста Фонини отговори, връщайки един пробив в шестия гейм, но до края на първия сет нова изненада нямаше и Федерер го затвори с 6:4.

В първата част Маестрото вкара едва 36% от първия си сервис, което предреши и по-колебливата му игра. Все пак той съумя да спечели 92% от всички точки, които се разиграха при неговото първо подаване.

След паузата швейцарецът успя да настрой играта си и заигра доста по-убедително, като сервисът му започна да работи по-добре, а с това и резултатът не закъсня. При 2:2 Федерер реализира пробив и след това го затвърди.

Единственият критичен момент беше в осмия гейм, когато Фонини стигна до две точки за пробив, но Маестрото се защити отлично, след което на свой ред проби подаването на италианеца, за да спечели и мача.

Само във втория сет Федерер реализира пет аса, а процентът на първия сервис вече беше 71.

Дневник