Германският шампион "Байерн" е проучвал възможността да напусне германското първенство и Шампионската лига. Това се разбира от документи, извлечени от Football Leaks, публикувани в "Шпигел".

През 2016 г. клубът от Мюнхен възложил задача на международната кантора Cleary Gottlieb да проучи какви са условията отборът да напусне Бундеслигата и водещия европейски клубен турнир. Обсъждани са и конкретни въпроси като това дали клубът ще продължи да бъде принуден да пуска футболистите си за мачовете на германския национален отбор.

Поставен бил и въпросът дали Германският футболен съюз и международните футболни асоциации биха държали клуба отговорен за евентуалното му оттегляне.

През 2016 г. "Байерн" и още шест водещи отбора от Европа обсъждали създаването на своя Суперлига. Идеята била 11 от големите отбори да се отделят от УЕФА и през 2021 г. да си създадат свой турнир, наречен Европейска Суперлига. Тези отбори щели да имат гарантирано място в турнира за следващите 20 години. В допълнение към тях щели да бъдат поканени още пет клуба, за да стане общият брой 16.

Основните 11 участници са "Реал", "Барселона", "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър сити", "Ювентус", "Милан", "Байерн" и ПСЖ. Останалите поканени са "Атлетико" (Мадрид), "Борусия", "Интер", "Рома" и "Лион".

В документите се посочва, че с 8.29% от акциите "Байерн" е щял да бъде четвъртият най-голям акционер сред клубовете основатели на проекта. Според информацията договорът за основаването на лигата е трябвало да бъде сключен този месец (ноември 2018 г.), но не се посочва датата.

За идеята се говори от много години. В опит да предотврати подобен ход УЕФА промени драстично условията в Шампионската лига и осигури повече места за големите отбори от този сезон.

"Шпигел" твърди, че разполага със 70 милиона документа, като общо 80 журналисти от 15 европейски медии са ги изследвали в продължение на осем месеца.

Изпълнителният директор на "Борусия" (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке отказал да коментира конкретни документи. За идеята за Суперлигата обаче заявил, че големите клубове в Европа работят по нея. Според него ключовият въпрос бил дали Суперлигата да върви успоредно или въпреки Бундеслигата. Той уточнил, че докато носи отговорност в клуба, "Борусия" няма да напусне първенството.

Изнесените тайни документи показват, че все още като служител в УЕФА президентът на ФИФА Джани Инфантино е защитавал интересите на "Манчестър сити" и ПСЖ около разследванията им за погазване на финансовия феърплей.

dnevnik.bg