Индонезия ще се завърне в Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) през 2021, съобщава "Аутоспорт". Делегация от промотъра на надпреварите "Дорна" начело с директора Кармело Еспелета е била на острова преди три седмици, когато е подписано и предварително споразумение.

Пистата ще се изгради в новата курортна местност Мандалика на остров Ломбок, който се развива бурно в последните няколко години. Компанията Vinci вече е купила земя с площ 131 хектара, където да изгради писта. Френската строителна компания ще бъде основен инвеститор за състезание в Индонезия, като ще отпусне около 900 милиона евро.

Трасето ще използва и част от настоящата пътна инфраструктура, а от "Дорна" още през миналата година разкриха плановете си за "улично състезание в град в тропиците".

"На теория е възможно старт-финалната права да бъде част от уличен път, а падокът с боксовете да бъдат на закрито в експо център", каза преди време Еспелета.

Индонезия беше част от MotoGP през 90-те години, когато прие два старта – 1996 и 1997 г. на пистата "Сентул" в западната част на остров Ява.

В момента се провеждат четири състезания в Азия в MotoGP – Катар, Тайланд, Япония и Малайзия. Тайландското Гран при попадна в надпреварата именно през настоящия сезон 2018.

Преди няколко месеца две страни бяха в напреднали преговори с "Дорна" за влизане в MotoGP – Финландия и Мексико, но те отпаднаха от календара за 2019 г. Състезанията догодина отново ще са 19 на брой, а по думте на Еспелета до 2021 г. броят няма да бъде увеличаван над 20.

Дневник