Новак Джокович се класира за финала в турнира от сериите "Мастърс" в Париж, след победи в епична полуфинална битка Роджър Федерер 7:6 (6), 5:7, 7:6 (3). Носителите на общо 171 титли на сингъл, от които 34 от Големия шлем направиха изумителен мач в зала "Берси" във френската столица. Срещата продължи три часа и две минути.

В крайна сметка Джокович, който в понеделник се завръща начело в световната ранглиста, беше малко по-добър и се класира за финала. В неделя той ще преследва рекордна пета титла във френската столица. Той ще играе срещу Карен Хачанов, който по-рано през деня победи Доминик Тийм.

Джокович спря Федерер по пътя към неговата титла №100. Двубоят се игра в 38 от максималните 39 гейма за формата два от три сета.

Двамата се изправиха за 47-и път един срещу друг и за втори през 2018 г. Последният им двубой беше на финала на друг турнир от сериите "Мастърс" – този в Синсинати, когато Джокович спечели убедително. Победите на сърбина вече са 25.

Именно с победата си в Синсинати през лятото Джокович записа т.нар. "Златен Мастърс" (стана първият тенисист, спечелил всички девет надпревари от най-високата категория).

Маестрото не успя да се класира за осмия си финал през годината. Той спечели титлите в Australian Open, Щутгарт, Ротердам и Базел. Швейцарецът има и три загуби във финални мачове – Синсинати, Индиън Уелс и Хале, като първите два бяха от "Мастърс" сериите.

Джокович затвърди силното си представяне във втората половина от сезона. Той ще играе на шести финал. Титлите му дойдоха в Синсинати и Шанхай (двата в "Мастърс) и в Големия шлем – "Уимбълдън" и US Open. Сърбинът загуби на финал в "Куинс".

Двубоят започна с много оспорвани сервис геймове, в които подаващите изпитваха големи трудности, но все пак до пробиви не се стигна. Едва в четвъртия гейм Федерер беше първият, който успя малко по-лесно да спечели своето подаване.

Постепенно и двамата намериха ритъм и започнаха малко по-лесно да печелят точките си, преди да се стигне до осмия ключов гейм. Той се игра повече от десет минути и Федерер успя да го измъкне след маратонски разигравания. Премина се през седем равенства, а Джокович четири пъти стигаше до точка за пробив, но Маестрото се справи.

При една от точките швейцарецът дори вдигна публиката на крака, заради невероятно отиграване. Той успя напълно инстинктивно да отиграе една топка, която отскочи от мрежата и беше наглед невъзможна за завършване.

В крайна сметка двамата не допуснаха пробиви в първия сет и така се стигна до тайбрек, който започна с минипробив на сметката на Маестрото.

Тайбрекът продължи да се развива много драматично и с размяна на пет минипробива, от което се възползва Джокович. Сърбинът успя да вземе сета с 8:6 точки час и 13 минути игра.

Нивото на тениса и от двамата обаче беше много високо. Федерер защити всички пет точки за пробив, които даде на сърбина, а Джокович беше много сигурен както обикновено.

Вторият сет започна по същия начин, както и първата част – с много дълги сервис геймове за двамата.Джокович най-накрая даде точка за пробив на Маестрото, но и бързо успя да я защити. В третия гейм при 40:0 Федере допусна и първата двойна грешка в мача изобщо.

Постепенно играта стана по-бърза, а разиграванията по-кратки, което доведе и до три поредни гейма на нула.

След много оспорвани геймове и качествен тенис Джокович имаше възможност за пробив в 11-ия гейм. Федерер обаче успя да се защити и по стара традиция на свой ред успя да вземе подаването на съперника си.

Той затвори сета със 7:5 с изобщо първия пробив в двубоя.

Във втората част предимството на швейцареца по отношение на сервиса и спечелени точки беше още по-голямо. Разликата между двамата тенисисти не беше голяма, но в ключовите моменти 37-годишният швейцарец се справи по-добре.

Третият не се различаваше по нищо от предходните два. Федерер даде общо четири точки за пробив на съперника си, но успя да защити всяка от тях. Сърбинът беше малко по-стабилен, с повече спечелени точки и водеше играта.

Отново се стигна до тайбрек, който макар да започна с точка на Федерер после се разви в полза на Джокович. Сърбинът взе двете си подавания, след което Федерер направи две поредни грешки, което се оказа ключово. Със 7:3 в тайбрека новият №1 в света успя да затвори мача.

Дневник