Дербито от 11-ия кръг на Висшата лига между "Арсенал" и "Ливърпул" завърши без победител – 1:1. Сблъсъкът на "Емиратс" предложи много качествени изпълнения, като единствено липсваха повече голове.

Ситуациите и пред двете врати бяха много, а двете попадения паднаха след почивката. Гостите от Мърсисайд откриха в 61-ата минута чрез капитана си Джеймс Милнър. "Арсенал" стигна до точката осем минути преди края след точно изпълнение на Александър Лаказет.

Със спечелената точка "Ливърпул" излезе начело в класирането с 27 точки. Червените имат точка повече от шампиона "Манчестър сити", който тепърва трябва да изиграе мача си от кръга. "Арсенал" остава в Топ 4 с 23 точки, но може да бъде изпреварен от "Тотнъм" (21 т.).

"Арсенал" вече е в серия от 14 мача без загуба. Само във Висшата лига двубоите са девет. След седем поредни победи "артилеристите" записаха второ равенство поред. Положителен признак за тима на Емери е поведението му.

Лондончани показаха коренно различно лице срещу пряк съперник, отколкото в първите си два мача за сезона, когато загубиха от "Манчестър сити" и "Челси".

Съставът на Юрген Клоп продължава без загуба в шампионата и е един от трите тима с подобно постижение, заедно с "Челси" и "Сити".

Двата отбора предложиха качествена игра и изпълнения от висока класа. В началните минути домакините бяха малко по-активни главно чрез Мхитарян, Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг.

"Ливърпул" отговори с гол в 19-ата минута, който обаче беше отменен. Роберто Фирмино уцели гредата, прехвърляйки Лено. Тя се върна към игрището и там Садио Мане я прати в мрежата.

Съдията Андре Маринър се съобрази с мнението на помощника си, който маркира засада. Асистентът обаче беше много изостанал и сгреши, след като сенегалецът не беше пред съотборника си.

Много чисто положение имаше и пред "артилеристите", след като Лаказет стреля по диагоанала, но топката мина на сантиметри от страничния стълб.

"Арсенал" също имаше отменен гол в края на първата част, когато Шкодран Мустафи беше зад защитата при центриране от пряк свободен удар.

В самия край на първата част мърсисайдци можеха да излязат напред в резултата. Централният защитник Върджил ван Дайк беше близо до отбелязване на гол, след като изпревари Бернд Лено, но топката срещна страничния стълб.

В началните минути на втората част футболистите на Унай Емери изглеждаха по-стабилни. Те успяха да наложат по-траен контрол над топката и се настаниха пред вратата на Алисон. "Ливърпул" се групира в собствената си половина и разчиташе на контраатаки.

При подобни ситуации "Ливърпул" продължи да бъде много опасен и стигна до гол в 61-ата минута. Защитата на "Арсенал" допусна своята дежурна грешка и гостите се възползваха от това.

След лошо изчистване топката отиде към Джеймс Милнър и с плътен удар от границата на наказателното поле капитанът на мърсисайдци се разписа.

След близо 15 колебливи минути за "артилеристите" те накрая се стабилизираха при навлизането в решителната част от мача. Алекс Иуоби, който се появи от пейката изведе по прекрасен начин Лаказет в наказателното поле, той изпревари вратаря Алисон и с фалцов удар реализира - 1:1.

Дневник