Лидерът в Ла Лига "Барселона" продължава с убедителното си представяне в шампионата, след като спечели гостуването си на "Райо Валекано" с 3:2. Шампионите бяха близо до нова грешна стъпка, но все пак пречупиха вдъхновения тим от Мадрид.

До 87-ата минута "Райо" водеше с 2:1, но с късни попадения на Усман Дембеле и Луис Суарес донесоха успеха на каталунците на стадион "Вайекас".

Още преди почивката Суарес изравни, но след това Посо изравни за домакините. В началото на второто полувреме "Райо Валекано" излезе напред в резултата с гол на Алваро Гарсия.

Новакът в испанския елит се намира в зоната на изпадащите, но беше близо до втората си победа от началото на сезона. "Райо" няма победа от 14 октомври, а на своя стадион е е с три равенства и четири загуби. "Барселона" е в серия от пет поредни победи и няма загуба в 11 двубоя поред.

След грешната стъпка на "Атлетико" (Мадрид) по-рано днес (1:1 с "Леганес"), каталунците се откъснаха с четири точки на върха.

Вижте пълна статистика и коментари от развоя на мача в интерактивната графика в края на статията. Със стрелките под терена можете да отидете до конкретен момент от мача.

Ернесто Валверде пусна същите 11, които преди шест дни разгромиха "Реал" (Мадрид) с 5:1 на "Камп ноу". Това даде ефект и в началните минути "Барселона" действаше много вдъхновено, със скорост и фантазия. Луис Суарес веднага започна да пресира защитата на домакините и създаваше проблеми.

Само 11 минути бяха нужни на каталунците, за да открият резултата. Жоржи Алба проби по левия фланг, подаде към Суарес и той отбеляза без никакви проблеми.

Уругваецът отбеляза своя осми гол от началото на сезона и се изравни с водещите реализатори в шампионата Яго Аспас и Кристиан Стуани. Суарес вече има с един гол повече от контузения си съотборник Лионел Меси.

След 20-ата минута "Райо Валекано" започна да гледа по-смело към вратата на "Барселона" и се изнесе по-масирано в предни позиции. В много случаи домакините започнаха да пресират каталунците още в тяхната половина, а това доведе до неочаквани грешки при изнасянето на топката.

Агресията на футболистите на Мичел се отплати в 35-ата минута, когато Хосе Анхел Посо се разписа и изравни резултата. Клеман Ленгле не успя да изчисти много добре топката, пращайки я на пътя на Посо. Той си я нагласи и с плътен удар с десния крак я прати в страничния стълб на Тер Стеген, а от там и в мрежата.

До края на първата част "Барселона" можеше много бързо да излезе отново начело. Удар на Луис Суарес обаче се отби от левия страничен стълб на вратата на Гарсия.

През втората част "Барселона" продължи да държи повече топката и можеше да се разпише, но удар на Суарес премина покрай целта. Домакините също продължиха с темпото от първата част.

Футболистите на "Райо Валекано" заложиха на преса в средата на терена и максимално бързо изнасяне на топката. Точно такава ситуация се създаде в 57-ата минута. Домакините взеха топката в центъра и с няколко паса стигнаха до наказателното поле на Тер Стеген.

Раул Де Томас засече с глава центриране отдясно, но топката срещна страничния стълб. Все пак тя отиде в Алваро Гарсия, за когото не беше проблем да вкара втори гол, извеждайки "Райо" напред.

Халфът се разписа буквално секунди след появата си на терена.

Каталунците се събудиха едва в заключителните десет минути, когато се пренесоха масирано в половината на "Райо" и търсеха попадението. Няколко пъти домакините като по чудо се разминаваха с опасностите.

Три минути преди края на редовното време "Барселона" стигна до изравняването. То стана факт след сваляне на топката с глава от Жерар Пике и хладнокръвен удар по диагонала на Усман Дембеле.

Французинът вкара своето четвърто попадение от началото на сезона. Дембеле за пореден път доказа, че се включва добре от пейката, като в двубоя раздвижи атаката на каталунците.

Изравнителното попадение прекърши домакините и те капитулираха в последната минута, когато Луис Суарес се разписа за втори път. Уругваецът вкара деветото си попадение за сезона след грешка на защитата на "Райо Валекано", която го остави непокрит в наказателното поле.