Руският тенисист Карен Хачанов спечели титлата от сериите "Мастърс" в Париж след победа над Новак Джокович със 7:5, 6:4 за час и 39 минути. Дебютантът във финали от най-високата категория на АТП не показа никакви притеснения срещу сърбина, който от понеделник се завръща на върха в световната ранглиста. Джокович беше далеч от нивото си в полуфинала срещу Роджър Федерер.

След изтощителната тричасова битка в предишния ден носителят на 14 титли от Големия шлем изгледаше изцеден физически. Джокович даде всичко от себе си, но не успя да вземе пета титла във френската столица.

Хачанов пък остава стопроцентов във финали в своята кариера. Дотук той е участвал в четири финала при професионалистите и е печелил всеки от тях. Титлата е четвърта за него, 18-ият в света триумфира през 2016 г. в Чънду и през този сезон в Марсилия и Москва.

По пътя си към титлата Хачанов, който започна още от първия кръг, отстрани четирима играчи от топ 10. Руснакът се справи последователно с Джон Иснър в три сета, Александър Зверев с 6:1, 6:2 и Доминик Тийм 6:4, 6:1 за едва 72 минути.

Двамата се срещнаха едва за втори път. Първият им мач беше на "Уимбълдън", когато Джокович победи с 6:4, 6:2, 6:2 в осминафинален сблъсък.

Джокович не успя да добави към четирите си титли през годината. Във втората половина от сезона той взе "Уимбълдън" и US Open, както и два трофея от "Мастърс" – Синсинати и Шанхай. Сърбинът изгуби едва втори финал за годината след този в "Куинс", когато беше победен от Марин Чилич.

Освен това той остава с 32 титли от категорията 1000, като е с една по-малко от рекордьора Рафаел Надал.

Двубоят сложи край на серия от 22 поредни победи на Джокович, която започна след загубата от Стефанос Циципас на канадския "Мастърс" през август. Сърбинът не успя да запише своя 50-и успех за сезона и остава с баланс 49 победи и 10 загуби.

"Това е най-голямата титла в кариерата ми. Завършвам сезона с титла, при това каква. Джокович е №1 в света, така че аз съм много доволен, че го побеждавам. Исках да завърша годината във възходяща линия, така че се опитвам да се развивам", каза Хачанов след двубоя.

Той обяви, че иска да бъде като съперника си и да печели титли като Джокович. Хачанов е първият руснак с титла от "Мастърс" 1000 от Николай Давиденко в Шанхай през 2009 г.

В началото на мача Хачанов беше малко скован, а и изпита големи трудности при първото си подаване. Тогава Джокович стигна до точка за пробив, но младият руснак се справи.

Сърбинът взе подаването на своя съперник в четвъртия гейм, когато поведе с 3:1 след един маратонски гейм. Джокович поведе с 40:0, но Хачанов спаси трите точки, след което обаче се стигна две поредни за Джокович и гейм в негова полза.

Руският тенисист обаче не показа никакви признаци на отстъпление и веднага върна пробива, с което всичко в сета започна отначало.

Хачанов беше изправен пред много трудна ситуация в десетия гейм, когато при негов сервис Джокович поведе с 30:0. В крайна сметка с много търпение Хачанов се справи, а и в този гейм Джокович започна да диша по-тежко и показа признаци, че не се чувства добре.

В крайна сметка Хачанов измъкна подаването си и след това се възползва от колебанията на по-опитния си съперник, за да го пробие за втори път и да се доближи на гейм от първия сет.

Руснакът не трепна при подаването си и успя да затвори първата част със 7:5 след 57 минути игра. В първия сет той реализира три аса и макар че допусна една двойна грешка, това не му се отрази.

Голямата разлика между двамата се оказаха спечелените точки при първия сервис. Хачанов взе 20 от 27 (74%), докаот Джокович едва 13 от 23 (57%).

Във втория сет стремежът на Джокович да влиза в по-къси разигравания беше явен. Сърбинът вече не се движеше толкова много по-корта, а и агресивното му подаване изчезна, което допълнително улесни Хачанов.

В третия гейм руснакът стигна до три възможности за пробив и след доста усилия успя да спечели подаването на съперника си.

Дори и в моментите, когато изглеждаше, че ситуацията не е на страната на дебютанта във финали от "Мастърс", той успяваше да се справи. Джокович грешеше дори лесни топки при мрежата. Хачанов затвърди пробива и поведе с 3:1.

След спечеления първи сет и ударите, които му се получаваха, Хачанов започна да играе с все по-голямо самочувствие. Той не се притесняваше да води разиграванията, докато Джокович търсеше най-кратките.

Сърбинът успя да вземе своето подаване в петия гейм на нула, но така и не намираше отговор на играта на Хачанов при неговите сервис геймове. Макар и да имаше някои леки колебания, руснакът се справяше. В един маратонски седми гейм Джокович успя да се измъкне. Той нямаше енергия дори да се зарадва при големи точки, а задачата му ставаше все по-трудна заради нови три шанса на Хачанов да го пробие отново.

Въпреки опитите на Джокович да се върне в мача такава възможност нямаше. Хачанов беше много убедителен в последния си сервис гейм, като даде само точка на Джокович, след което вдигна победносно ръце.

След срещата Джокович обясни, че не се чувства добре, но по никакъв начин не омаловажи успеха на руския си съперник.

"Благодаря много на публиката, която ме подкрепяше през цялата седмица. Доволен съм, че стигнах до финала. Днес не се чувствах много добре, но поздравления за Карен, който направи страхотен мач. Той заслужи напълно своята титла и със сигурност го чакат още много трофеи с тениса, който показва", каза четирикратният шампион след срещата.

Хачанов също поздрави своя съперник за "невероятното му завръщане".

"Ти си вдъхновение за много от нас. Ти си голям шампион в нашия спорт, за мен беше чест да сме на един корт и да се съревноваваме."

Дневник