"Манчестър сити" записа девета победа във Висшата лига и продължава без загуба защитата на титлата си, след като разгорми с 6:1 гостуващия "Саутхемптън". "Гражданите" изиграха поредния си убедителен мач, като можеха да спечелят и по-категорично, ако не бяха многото пропуски.

Два пъти за победата се разписа Рахийм Стърлинг, а по един гол добавиха Серхио Агуеро, Давид Силва и Лерой Сане. Автогол си вкара защитникът на гостите Уесли Худ. Почетното попадение за "светците" реализира Дани Ингс от дузпа.

С добавените три точки "Сити" има 29 и води с две пред "Ливърпул". Макар да пусна гол тимът е с най-добрата защита с едва четири допуснати попадения и има най-силната атака – 33 гола.

 За 12-и път, откакто Пеп Гуардиола е мениджър на "гражданите" тимът му вкарва пет или повече гола в мач от Висшата лига. В периода от 2016 г., нито един друг отбор не го е правил в повече от шест срещи.

Вижте пълна статистика и коментари от развоя на мача в интерактивната графика в края на статията. Със стрелките под терена можете да отидете до конкретен момент от мача.

През седмицата Гуардиола беше направил много промени в двубоя за Купата на лигата с "Фулъм", а в сравнение с предходния мач за първенството, разликата беше само една – Лерой Сане вместо Рияд Марез.

"Гражданите" започнаха много уверено и от самото начало се настаниха в половината на гостите. "Саутхемптън" пък предложи прибрана игра с десет души зад линията на топката, като единствено Нейтън Редмънд опитваше да гони дългите подавания.

До петата минута "светците" играеха епизодично с топката и притежанието беше 70 на 30 в полза на "Сити". Резултатът не закъсня и само минута по-късно "гражданите" успяха да открият. Топката се задържа трайно в наказателното поле на гостите, тя стигна до Сане, който реши да стреля.

В опита си да изчисти неточния удар централният защитник Уесли Худ я вкара в собствената си мрежа. За холандеца това беше втори автогол от началото на сезона.

Активната игра на "Сити" продължи и в 12-ата минута Серхио Агуеро удвои. Той се разписа след подаване на Рахийм Стърлинг, пращайки топката в мрежата зад Алекс Макарти за втори път.

Аржентинецът отбеляза своя 150-и гол във Висшата лига, като едва осем други играчи имат подобно постижение. Агуеро е един от тримата, които са го правили с екипа на един отбор (заедно с Тиери Анри и Уейн Рууни).

Нападателят на "гражданите" стигна 150 гола в 217 срещи за първенство. Единствено Алън Шиърър (212) го е правил за по-малко двубои.

Двата ранни гола стъписаха футболистите на Марк Хюз и те така и не се отърсиха. "Сити" продължи да доминира, а "Саутхемптън" да се отбранява, но без особен успех. В крайна сметка "Сити" бързо стигна до трети гол, дело на Давид Силва.

Капитанът на "гражданите" се разписа с удар от въздуха след нови лоши действия на "светците" в тяхното поле. Топката не беше изчистена дълго време, а мощният удар на Силва от въздуха се оказа неспасяем за Макарти, а асистенцията беше на Сане.

Едва в 30-ата минута "Саутхемптън" стигна в близост до вратата на Едерсон и бързо създаде проблеми на домакините. При дълго подаване към Дани Ингс, нападателят догони топката и беше повален от бразилския вратар в наказателното поле. Съдията Лий Мейсън веднага посочи бялата точка, а потърпевшият се разписа от 11-те метра.

Това беше първи случай, в който "Сити" допуска гол след серия от 630 минути във Висшата лига. За последно "гражданите" получиха гол в шампионата на 1 септември при домакинството на "Нюкасъл".

След намаляването на резултата "светците" успяха да се задържат в срещата около 15 минути. Тогава на терена стана нервно, имаше малко по-груби влизания и по-малко голови положения.

В крайна сметка в даденото продължение на първата част Стърлинг увенча добрата си игра с гол след подаване на Агуеро. Аржентинецът открадна топката до крайната линия и я подаде към английския национал, който без проблеми се разписа.

След почивката "Сити" намали оборотите, но продължи да доминира. "Гражданите" мислеха повече за предстоящия двубой с "Шахтьор" (Донецк) в Шампионската лига, което обаче не им попречи да действат по-добре от гостите.

В 62-ата минута с мощен удар с левия крак Сане уцели греда. Пет минути по-късно обаче падна нов гол,който отново беше дело на Стърлинг. Агуеро увлече двама защитници със себе си, пусна надясно към Стърлинг и той с удар по диагонала се разписа.

До края Гуардиола направи и промени, за да даде почивка на някои играчи.

Сане обаче продължи да преследва попаденията и го направи в добавеното време. Германецът оформи крайния резултат 6:1 след образцова атака и удар с левия крак.

Само за 15 секунди "гражданите" пренесоха топката от своето наказателно поле до това на съперника. Фил Фоудън овладя и пробяга почти целия терен, за да подаде на Стърлинг, а той асистира за попадението.

Дневник