Малко повече от две години, след като за последно беше начело на първо място в световната тенис ранглиста Новак Джокович отново я оглавява. Сръбският тенисист се нуждаеше да стигне по-далеч от Рафаел Надал в мастърса в Париж, а испанецът се отказа от участие поради контузия. Джокович достигна до финалния двубой, където загуби от Карен Хачанов и от днес отново е начело.

Носителят на 14 турнира в Големия шлем има 8045 точки в обновената ранглиста, докато активът на Надал е 7480.

Следват Роджър Федерер с 6020, Хуан Мартин дел Потро (5280), Александър Зверев (5085), Кевин Андерсън (4310), Марин Чилич (4050) и Доминик Тийм (3895). Новият член на Топ 10 е Кей Нишикори, който се изкачи с две позиции до №9 и има 3390 точки. Това позволява на японеца да участва във финалния "Мастърс" на 8-те най-добри за годината, след като Дел Потро още не е възстановен.

 Последният в Топ 10 е Джон Иснър (3155 точки).

Джокович беше №1 в света в продължение на 121 седмици – между юли 2014 и края на октомври 2016 г. Сърбинът пропусна втората половина на миналия сезон заради контузия в лакътя, получена на "Уимбълдън", а проблемите продължиха и след завръщането му на корта в началото на 2018-а.

Джокович се подложи на операция след загубата от Хьон Чун в четвъртфиналите на Аustralian Open. Последваха разочароващи загуби още на старта в Индиън Уелс и Маями срещу Таро Даниел (№109) и Беноа Пер (№47), а неубедителното представяне продължи в сезона на червени кортове, който завърши с неочаквано поражение срещу италианеца Марко Чекинато в четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

Сърбинът дори обмисляше да пропусне турнирите на трева. Той обаче се отказа от намеренията си и това, което последва, изненада дори най-големите му фенове. Джокович направи изумителна втора част на сезона, което му позволи да завърши годината като №1 в света.

След загубата срещу Чекинато в Париж Джокович записа 35 победи в 38 мача, вдигна две титли от Големия шлем - "Уимбълдън" и US Open, добави трофеите от мастърсите в Синсинати и Шанхай и стана първият тенисист в историята, спечелил всеки турнир от сериите "Мастърс".

Преди поражението от Хачанов в Париж Джокович беше в серия от 22 поредни успеха.

"Това, което се случи през последните пет месеца е буквално невероятно. Радвам се да се завърна отново на първото място, защото знам какво ми костваше да го постигна. Това ми дава и увереност за финалния турнир, надявам се просто да съм здрав", каза Джокович.

Сърбинът ще участва във финалите на АТП в Лондон, които започват в края на седмицата. Той се цели в рекордна шеста титла в английската столица, която ще го изравни с Роджър Федерер.

След обвновяването на ранглистата до №19 се срина Григор Димитров. От актива на българина вече отпаднаха 1500-те точки, спечелени във финалите на АТП през миналия сезон. Димитров има 1835 точки в ранглистата и падна с девет позиции надолу. Той започна годината под №3, но не спечели нито една титла и игра само един финал.

"Беше тежък, труден сезон, но не мисля да правя трагедии. Спадове се случват на всеки човек. По-важното е, че с моите хора знаем, че аз мога. Да, сигурно имаме грешки и всички работим те да бъдат отстранени. Бях поставян във всеки мач като фаворит и това може би също се оказа решаващо в някои срещи, макар и на подсъзнателно ниво, тъй като това бе нещо ново за мен", каза Димитров.

Димитров обаче изрази увереност, че догодина може да се върне в Топ 10.

"Имах контузии и лични проблеми, загубих важен за мен човек, но тези неща не бива да ме оправдават. И аз искам да побеждавам, да печеля титли и съм сигурен, че следващата година ще успеем с много труд, пот и най-вече здраве да се върна като за начало в топ 10", добави българският.

 Дневник