Петкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън изрази готовност да преследва рекордите, които са притежание на Михаел Шумахер. Преди седмица британският пилот спечели петата си титла за 11 години в шампионата и скоро не мисли да се отказва. 33-годишният пилот има договор с "Мерцедес" до края на сезон 2020.

В момента Хамилтън е наравно по титли с Хуан Мануел Фанджо и единствено Шумахер е пред него със своите седем.

"В този спорт съм научил, че нищо не идва даром, и винаги съм го повтарял. Моят подход е такъв, че съм благодарен за нещата, които ми се случват, полагам усилия, трудя се и това ми се отплаща. Но не мога да кажа дали ще настигна рекордите", каза Хамилтън.

Британецът има 71 победи и 132 подиума срещу името си, а пред него по този показател е Шумахер с 91 победи и 155 качвания на подиума. Той отдавна е притежател на друг от ценните рекорди – този за най-много подиуми. Хамилтън има 81, а Шумахер е с 68. По отношение на най-бързите обиколки германецът отново е №1 със 77, докато Хамилтън има 41.

"Със сигурност ще съм във Формула 1 още две години, така че искам поне да се доближа до върховите постижения. Дали ще успея или не е друго нещо, но ще дам най-доброто от себе си. Аз съм такъв човек, че никога не се отказвам."

Хамилтън описа Шумахер като феномен за постиженията му с "Ферари", където караше от средата на 90-те до 2006 година. "Петте му поредни титли са нещо невероятно, което говори само по себе си."

Британецът също имаше шанс да спечели пет поредни титли, като триумфира през 2014 и 2015 г., но следващият сезон остана зад своя съотборник Нико Розберг. В крайна сметка Хамилтън си върна титлата през 2017 и 2018 г.

Той остана само на точка от титлата и в дебютния си сезон през 2007 г., когато беше победен от Кими Райконен.

"Тези 91 победи на Михаел са нещо невероятно, това е огромна бройка. Никога не съм се считал за най-добрия. Михаел е пред всички останали, така че той е най-великият засега. Фанджо пък е първият, нещо като кръстник и от пилотска гледна точка е почитан завинаги", добави британецът.

Дотук през 2018 г. Хамилтън има девет победи и през уикенда ще има възможност да спечели десета. Формула 1 се отправя за предпоследния си старт в Гран при на Бразилия. Именно на пистата "Интерлагос" Хамилтън спечели първата си титла през 2008 г. в едно драматично състезание.

Дневник