Халфът на "Манчестър юнайтед" Неманя Матич обяви, че няма да носи червеното цвете, което се поставя до сърцето по повод Деня на възпоменанието. Всяка година Великобритания почита всички загинали във военните конфликти на 11 ноември или най-близката неделя до датата. Клубовете от Висшата лига също го правят, поставяйки червения мак на своите фланелки в първите два уикенда на ноември.

Сръбският играч на "червените дяволи" обаче обяснява, че това му напомня за бомбардировките над родината му през 1999 г.

Матич беше единственият футболист, който не носеше червен мак върху екипа си при гостуването на "Борнемут" през уикенда.

"Напълно разбирам защо хората носят маковете. Уважавам правото на всеки да почете паметта на свои близки, които е загубил заради военен конфликт. За мен обаче това е спомен за атака, от която бях лично засегнат. Бях 12-годишно изплашено момче, живеещо във Врело, когато страната ми беше опустошена от бомбардировките през 1999 г. В миналото съм носил мак на своята фланелка, сега не чувствам, че е подходящо за мен да го правя", написа халфът на "Юнайтед" в своя профил в "Инстаграм".

Матич добавя, че не иска да показва неуважение към британските традиции, мотивирайки действията си като личен избор.

"Надявам се всички да разберат моите причини сега, когато ги обяснявам. Искам да се съсредоточа как да помогна на отбора ми във важните мачове, които предстоят."

Дневник