Формирането на нова Суперлига в Европа ще има трайни и сериозни последици върху футбола. Това обяви сдружението на Европейските лиги (EL), в което влизат 25 от европейските шампионати, сред които Висшата лига, Бундеслигата и Ла Лига.

В петък порталът Football Leaks публикува документи, според които Байерн"(Мюнхен) и още шест водещи отбора от Европа обсъждали създаването на своя Суперлига. Идеята била 11 от големите отбори да се отделят от УЕФА и през 2021 г. да си създадат свой турнир, наречен Европейска Суперлига. Тези отбори щели да имат гарантирано място в турнира за следващите 20 години. В допълнение към тях щели да бъдат поканени още пет клуба, за да стане общият брой 16.

EL се обяви против създаване на подобна Суперлига. "В основата на играта са местните шампионати и пирамидалната структура, каквато е изградена", се казва в съобщение на сдруженето.

"Суперлига ще доведе до сериозни и трайни последици върху футбола. Ще бъде нарушена неговата цялост и дългосрочната му устойчивост", добавят от EL.

Организацията добавя, че е предложила на УЕФА ново по-справедливо разпределение на приходите за следващия тригодишен цикъл. Според "Шпигел" обаче новата Суперлига ще замести Шампионската лига от 2021 г. и ще включва 16 отбора.

Нейните 11 основателя няма да могат да бъдат изключвани или да изпадат в рамките на 20 години, добавя немското издание.

Dnevnnik.bg