Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола защити клуба след обвиненията за нарушаването на финансовия феърплей. Английският шампион беше обвинен, че се възползва от схеми, които са направени, за да може да се облагодетелства.

Платформата Football Leaks публикува тайна информация, според която се твърди, че президентът на ФИФА Джани Инфантино е помагал на "Сити" и ПСЖ да заобикалят правилата. Твърденията са, че като генерален секретар на УЕФА заедно с бившия президент на УЕФА Мишел Платини той е защитавал интересите на двата клуба.

На пресконференция преди двубоя с "Шахтьор" (Донецк) в Шампионската лига Гуардиола нарече "Сити" "много професионален и изряден клуб".

"Мога да кажа, че аз вярвам на клуба и въ всичко, което се прави тук. Разбира се, ние искаме да следваме правилата, независимо дали те са на ФИФА, УЕФА или на Висшата лига", каза Гуардиола, който води "Сити" от 2016 г.

"Повярвайте ми, а аз съм напълно честен. Аз не знам какво се случва по отношение на бизнеса, защото аз съм мениджър, аз съм концентриран върху представянето на терена или това, което става в съблекалнята. Аз съм извън бизнес делата, но като част от клуба аз подкрепям "Сити", добави испанецът.

"Гражданите" отказаха да коментират обвиненията на Football Leaks. От клуба съобщиха, че няма да отговарят на "обвинения, извадени от контекста или откраднати".

"Сити" е собственост на консорциума "Сити футбол груп", който се контролира от кралската фамилия на Абу Даби и шейх Мансур бин Зайед ал Нахиян.

Football Leaks публикува поредица от материали за "гражданите". Поредният сочи, че клубът е похарчил 1.1 милиарда евро за футболисти само в първите четири години от управлението на азиатските собственици. В същото време е създадена схема за заобикаляне на рестрикциите от изпълнителния директор Феран Сориано. Всичко това е станало в периода 2008 - 2012 година и е с личното съгласие на шейх Мансур.

Според "Шпигел" шейхът сам е осигурявал значителна част от сумите, които впоследствие са влизали в клуба под формата на спонсорски договори.

Dnevnnik.bg