Виетнам ще стане част от календара на Формула 1 от 2020 г. Местното правителство и собственикът на най-популярната автомобилна надпревара "Либърти медия" подписаха договор в сряда. Двете страни обявиха, че контрактът е "дългосрочен", но не посочиха параметри.

Дебютното издание на Гран при на Виетнам ще се проведе в столицата Ханой през април 2020 г. Организаторите обявиха, че очакват "много вълнуваща надпревара в сърцето на столицата".

"Откакто се захванахме с този спорт имаме амбиция да направим Формула 1 по-достъпен и по-широкоразпространен спорт. Включването на Виетнам е реализация на тези наши амбиции", заяви президентът и изпълнителен директор на Формула 1 Чейз Кери.

"Вълнуваме се, че ще бъдем в Ханой. Това е един от най-интересните градове в света заради богатата си история и бляскавото бъдеще, което очаква града. Това е перфектният начин за провеждане на състезания и очаквам този кръг от шампионата да бъде един от най-интересните всяка година", допълни той.

Възможността Виетнам да приеме старт от Формула 1 се обсъжда от няколко години. Още през януари в Лондон имаше среща между Асоциацията на промотърите във Формула 1 и собствениците от "Либърти". По-късно правителството на Виетнам даде зелена светлина за провеждане на състезание в страната.

В момента стартове от Формула 1 се провеждат в пет азиатски държави - Бахрейн, Китай, Сингапур, Япония и Абу Даби.

Виетнам ще е деветата страна от този континент, която ще е част от календара на Формула. Малайзия провеждаше състезания от 1999 и 2017 г. Южна Корея прие четири старта между 2010 и 2013 г. Индия беше домакин през 2011, 2012 и 2013 г.

Dnevnik.bg