Хора, висящи по оградите... Гигантско, надуваемо прасе в синьо и жълто... Гумени пилета... Напрежение, страст и неописуема футболна атмосфера...

Добре дошли в деня на суперфинала. Тази вечер в 22.00 часа българско време "Бока хуниорс" и "Ривър плейт" се изправят един срещу друг в първия епизод от финала за Копа Либертадорес, който ще определи клубния шампион на Южна Америка. Синьо-жълтите приемат големия си съперник на "Бомбонера", а реваншът ще е на 24 ноември на стадиона на "милионерите" - "Монументал".

За първи път в историята двата аржентински отбора ще се срещнат във финала в най-силния клубен турнир на континента. Зарядът е огромен, залогът - още по-голям, а победителят може да бъде само един.

Нещо повече - за последен път шампионът в Копа Либертадорес ще бъде определен след финал в два мача на разменено гостуване. Факт, който добавя допълнителна щипка вълнение към "финала на века", както го определи испанският "Марка".

Неповторимото съперничество

Спортът, и в частност футболът, познават десетки големи съперничества. Според мнозина, докоснали се до магията на "суперкласико", както е наричан двубоят между "Бока" и "Ривър", това е ненадминато противопоставяне, излизащо от пределите на спорта.

Двата клуба започват пътя си от едно място в началото на 20-и век - работническия квартал "Бока" в Буенос Айрес.

Отборите изиграват няколко приятелски срещи, преди да се стигне до 14 август 1913 г., когато идва време за първия официален мач помежду им. "Ривър плейт" излиза победител след 2:1.

През 1931 г. се поставя началото на професионалния футбол в Аржентина и "Бока" стига до първата титла. Тогава "Ривър" привлича Карлос Пеучеле от "Спортиво" за 10 000 песос и от този момент печели прякора "милионерите". Скоро след това отборът се мести на новопостроения "Монументал". Противопоставянето става класово - зад "Бока" застават хората от работническата класа, а зад "Ривър" - по-заможните.

Повече от век след началото на съперничеството надпреварата за надмощие продължава. Официалните мачове помежду им са 246, като "Бока" има 88 победи, а "Ривър" - 81 при голова разлика 322:298. В Копа Либертадорес "Бока" има шест титли, а "Ривър" е с три.
При успех синьо-жълтите ще се изравнят с "Индепендиенте", който със седем триумфа от седем финала е рекордьор в най-силния турнир.

"Бока" и "Ривър" издигнаха аржентинския футбол до ниво, на което никога не е бил. Независимо от изхода от финала, поставихме аржентинския футбол на най-високо ниво. Днес целият свят говори за този финал", заяви треньорът на "Бока" Гилермо Скелото.

Отборът му стигна до решителния мач след победа с 2:0 и равенство 2:2 с "Палмейрас". Доста по-интригуващ беше другият полуфинал, в който след домакинска загуба с 0:1 от миналогодишния шампион "Гремио", "Ривър плейт" направи обрат за 2:1 като гост след гол от дузпа в 95-ата минута, дадена след намеса на видеоповторенията.

Страст без граници

Привържениците на двата отбора подкрепят любимците си безрезервно. Дойде ли момент за големия мач, страстите достигат предела.

"Настръхвам, само когато си помисля за това. Няма обяснение... Разбираш го единствено, когато си там", каза Гонсало Родригес Пералта, 45-годишен фен на "Ривър плейт".

Огромната подкрепа от трибуните често минава границите. Затова през 2013 г. е прието решение, с което в аржентинския футбол се забранява присъствието на гостуваща агитка. Този сезон правилото беше премахнато, но остана в сила за петте водещи отбора, сред които са и големите съперници от Буенос Айрес.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри, който е бивш президент на "Бока", призова забраната да падне за финалните мачове в Копа Либертадорес. Въпреки това обаче решението не беше променено и гостуващи фенове в двата мача няма да има.

Дори това обаче не е гаранция за липса на инциденти. През 2015 г. на "Бомбонера" привърженици на домакините пускат сълзотворен газ в тунела и това довежда до проблеми за трима футболисти на "Ривър". Мачът е прекратен, а гостите печелят служебно.

Интересът към двубоите от финала е огромен и това не е случайно. Преди време "Обзървър" постави посещението на "суперкласико" на едно от челните места в класацията си за 50-те неща, които човек да направи, докато е жив. Допълнителният заряд около неповторимия финал в Копа Либертадорес направи така, че билетите да стигат 4500 долара.

Датите бяха сменени спрямо първоначално определените 7 и 28 ноември и за първи път финалите ще са в събота. Те съвпадат с провеждането на срещата на Г20 в Буенос Айрес, като ТАСС съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин може да присъства на реванша.

dnevnik.bg