Сърбинът Горан Джокович е новият директор на тенис турнира от категория "АТП 250" в София. Чичото на световния номер 1 Новак Джокович заменя на поста австралиеца Пол Макнами, който ръководеше състезанието през 2017 и 2018 г.

Макнами, който е бивш дългогодишен директор на Australian Open и основател на световното отборно първенство за смесени двойки "Хопман къп", се е оттеглил поради лични причини.

Горан Джокович заема поста вицепрезидент на сръбската федерация по тенис от 2015 г. От 2009 до 2012 г. той беше директор на друг турнир от категория "АТП 250" - Откритото първенство на Сърбия, което вече не съществува.

В същия период Горан Джокович беше член на турнирния съвет на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП). От дълги години той е част от екипа на своя племенник, а освен това е почетен консул на Сърбия в Монако.

Днес Джокович се срещна със спортния министър Красен Кралев, за да обсъдят детайлите около четвъртото издание на турнира в София. Сърбинът е заявил, че това ще бъде най-силната надпревара досега и българските фенове ще бъдат "приятно сюрпризирани".

Турнирът в София ще се проведе от 4 до 10 февруари 2019 г. в зала "Арена Армеец" в София. Очаква се в неделя да бъдат обявени част от тенисистите, които ще се включат в надпреварата.

На този етап турнирът не влиза в плановете на най-добрия български тенисист - Григор Димитров. Мениджърът му Георги Стоименов заяви за "Дневник", че не е изключено на по-късен етап Димитров и екипът му да променят плановете си.

Шампионът от финалите на АТП участва в едно от тях - през 2017 г., когато спечели титлата. В края на 2017 г. Димитров обяви, че ще се завърне в София, за да защитата трофея. Седмица преди турнира обаче той даде пресконференция в България, на която заяви, че участието му е под въпрос заради контузия в рамото.

Два дни преди старта на надпреварата в съобщение до БТА българският тенисист потвърди, че пропуска турнира. Той се завърна в игра десет дни по-късно в Ротердам, където стигна до финала.

През 2016 г., когато турнирът в София се проведе за пръв път, организаторите до последно опитваха да убедят Димитров да се включи в надпреварата. В крайна сметка той реши да пропусне състезанието, което премина при неособено голям интерес.

Тази година по време на партито на тенисистите спортният министър Красен Кралев заяви, че бъдещето на турнира в София не зависи от участието на Димитров. "Един турнир не може да зависи от участието на един, двама или трима тенисисти. Такива турнири се правят на места, където има фенове и интерес към подобни събития. А България доказа, че има заинтересовани и разбиращи фенове на тениса", каза тогава Кралев.

Организатори на турнира отново ще е Dubai Duty Free, която притежава лиценза за това място в календара на АТП. Дубайската компания се зае с организацията на тазгодишната надпревара след оттеглянето на генералния спонсор на първите две издания - "Гаранти Коза".

dnevnik.bg