Борусия" (Дортмунд) се откъсна с четири точки на върха в Германия след зрелищна победа с 3:2 срещу "Байерн" (Мюнхен) в дербито от 11-ия кръг на Бундеслигата. Двата отбора изиграха един от най-атрактивните мачове в европейския футбол този сезон.

Шампионите два пъти повеждаха с голове на Роберт Левандовски, но Марко Ройс два пъти изравняваше, а Пако Алкасер донесе трите точки на "жълто-черните" с попадение в 73-ата минута.

В последната пета минута от добавеното време Левандовски прати атрактивно с пета топката във вратата на "Борусия" за трети път, но голът правилно беше отменен заради засада.

"Борусия" записа осма победа от 11 мача и продължава да е единственият отбор без загуба в германското първенство. Тимът на Люсиен Фавр събра 27 точки и се откъсна с четири пред "Борусия" (Мьонхенгладбах) и със седем пред "Байерн".

"Байерн" изигра много силни първи 30 минути в Дортмунд, като наложи силен натиск от самото начало на мача. Гостите можеха да поведат само след 90 секунди, но Дан-Аксел Загаду блокира изстрел на Левандовски.

"Борусия" също стигна до ранна възможност за гол след груба грешка на Матс Хумелс в десетата минута. Ройс се озова сам срещу Мануел Нойер, но не сполучи с опита си за техничен удар и вратарят на "Байерн" спокойно улови топката.

Натискът на "Байерн" продължи и даде резултат в 26-ата минута. Серж Гнабри получи топката на десия фланг и центрира към Левандовски, който отбеляза с глава от границата на вратарското поле.

След гола гостите успокоиха темпото, но продължиха да контролират играта, а "Борусия" не успя да създаде положение за гол до края на полувремето. Само три минути след почивката обаче домакините получиха дузпа за нарушения на Нойер срещу Ройс, който се зае с изпълнението и изравни.

Равенството се задържа само три минути. В 52-ата минута Левандовски отново отбеляза с глава след центриране на Джошуа Кимих. Малко по-късно Ройс направи голям пропуск пред вратата на "Байерн", а гол на Левандовски беше отменен заради засада.

Последваха много силни минути за "Борусия". Влезлият като резерва Алкасер, Брун Ларсен и Ройс пропиляха още няколко добри възможности. Ройс обаче се реваншира в 67-ата минута, когато отбеляза със страхотен удар от движение след центриран отдясно на Лукаш Пишчек.

Шест минути по-късно "жълто-черните" хванаха "Байерн" на контраатака и стигнаха до трето попадение. Аксел Витсел изведе Алкасер сам срещу Нойер и испанецът технично прехвърли германския вратар за 3:2.

dnevnik.bg