Гъркът Стефанос Циципас спечели второто издание на младежките финали на АТП. 20-годишният тенисист от Атина победи австралиеца Алекс де Минор с 2:4, 4:1, 4:3 (3), 4:3 (3) в мача за титлата в Милано.

Двубоят противопостави двамата най-високо поставените тенисисти в турнира, които в петък получиха и две от годишните награди на АТП. Циципас, който беше №1 в схемата, беше избран за най-прогресиращ играч на 2018 г., а Де Минор - за дебютант на годината.

Двамата стигнаха до битката за титлата в Милано без загубен мач. Циципас победи Хаумер Мунар, Франсис Тиафо и Хуберт Хуркач в груповата фаза, а в полуфиналите отстрани миналогодишния финалист Андрей Рубльов. Де Минор надигра Рубльов, Тайлър Фриц и Лиам Каруана в групите, след което се справи с Мунар.

Финалната среща започна с предимство на австралиеца, който стигна до пробив в петия гейм, след което при свой сервис приключи първия сет. Той обаче се пропука в първото си подаване във втората част и допусна едва втори си пробив от началото на турнира. Циципас се възползва, затвърди предимството си за 3:0 и няколко минути по-късно изравни сетовете.

Третият и четвъртият сет бяха много равностойни и се решиха с тайбрек. Циципас имаше шансове за пробив, но не се възползва. Гъркът обаче показа по-стабилна игра в решаващите геймове и ги спечели със 7:3, за да стигне до победата.

Циципас сложи перфектен край на един изключително силен сезон. Тази година той спечели първата си титла при мъжете - в Стокхолм (АТП 250), игра два големи финала - в Барселона (АТП 500) и в мастърса в Торонто, за пръв път стигна до четвъртия кръг на турнир от Големия шлем ("Уимбълдън"), записа цели шест победи срещу играчи от топ 10 и напредна до 15-oто място в световната ранглиста.

За 19-годишния Ди Минор това е трети загубен финал през 2018 г. През януари той отстъпи на Данийл Медведев в мача за титлата в Бризбейн (АТП 250), а през август загуби от Александър Зверев в битката за трофея във Вашингтон (АТП 500). Австралиецът ще завърши сезона като №31 в света.

В мача за третото място в Милано Рубльов победи Мунар с 1:4, 4:3 (4), 2:4, 4:2, 4:3 (3).

dnevnik.bg