Шампионът Магнус Карлсен и претендентът Фабиано Каруана завършиха реми във втората партия от мача за световната титла в шахмата. 27-годишният норвежец и 26-годишният американец не се победиха и в откриващата партия.

За разлика от първия ден, когато направиха седемчасов маратон, във втория двамата стигнаха много по-бързо до ремито. Те си стиснаха ръцете след 48 хода, когато Каруана, който беше с черните фигури, беше останал с пешка повече от Карлсен - три срещу две. Ендшипъл обаче беше топовен, което неутрализира минималното предимство на американеца.

Първата партия между Карлсен и Каруана продължи 115 хода. Двамата направиха втората най-дълга игра в мач за световна титла, като останаха на девет хода от рекорда, поставен от руснаците Анатолий Карпов и Виктор Корчной през 1978 г.

Днес е първият почивен ден в мача за световната титла, който се играе в Лондон. Битката ще се поднови в понеделник в 17.00 часа българско време. Каруана ще играе с белите фигури в третата партия.

Двубоят се състои от 12 класически партии. Ако след тях резултатът е равен, ще се играят тайбрек партии. Освен купата победителят ще спечели и чек за повече от 600 хил. евро.

Дуелът в Лондон ще определи и водача в световната ранглиста. В момента коефициентът ЕЛО на Карлсен е с три пункта над този на съперника му, като това е най-малката разлика в историята на мачовете за световната титла

dnevnik.bg