Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел беше глобен и порицан, но се размина без наказание на стартовата решетка и ще потегли от втора позиция в Гран при на Бразилия. Германецът беше разследван от стюардите за инцидент по време на втората част от квалификацията в събота.

Oт Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) обяви, че Фетел е нарушил правилата при измерването на теглото на болидите. Германецът е отказал да изключи болида си при качването на кантара, който след това повреди при слизането си.

"Болидът беше избутан върху кантара и премерен с работещ двигател, което затрудни постигането на стабилен резултат. След тегленето пилотът подкара автомобила и при това си действие счупи кантара. Тъй като състезателят не следваше инструкциите и компрометира процедурата, пренасочваме въпроса към стюардите", се казва в доклада на техническия делегат на ФИА Джо Бауер.

Стюардите решиха да наложат глоба от 25 хиляди евро и да отправят предупреждение към Фетел, но без да го санкционират с наказание на стартовата решетка на днешното състезание.

След квалификацията четирикратният световен шампион се оплака от действията на ФИА. Според него е било излишно пилотите да бъдат викани за претегляне по време на квалификацията, която протече при доста променливи условия.

"Изобщо не трябваше да ни викат. Когато условията се променят по този начин, според мен е нечестно някой да бъде извикан. Просто исках от тях да побързат", обясни пилотът на "Ферари".

Състезанието в Бразилия, което е предпоследното за сезона във Формула 1, започва в 19.10 часа.

dnevnik.bg