Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка и шестима играчи от топ 30 на световната ранглиста ще участват в тенис турнира в София. Четвъртото издание на надпреварата от категория "АТП 250" ще се проведе от 3 до 10 февруари в зала "Арена Армеец".

Вавринка ще участва в турнира за втора поредна година. През 2018 г. швейцарецът, който се завръщаше на корта след дълго отсъствие заради операция, стигна до полуфиналите, където загуби от бъдещия шампион Мирза Башич.

Дебют в София ще направят двама от най-добрите млади играчи в света - Стефанос Циципас и Карен Хачанов. Миналата нощ 20-годишният гръцки тенисист спечели младежките финали на АТП в Милано. В петък той получи и наградата за най-прогресиращ играч в света за 2018 г.

Тази година той спечели първата си титла при мъжете - в Стокхолм (АТП 250), игра още два финала - в Барселона (АТП 500) и в мастърса в Торонто, за пръв път стигна до втора седмица в турнир от Големия шлем (осминафинал на "Уимбълдън"), записа цели шест победи срещу играчи от топ 10 и напредна до 15-oто място в световната ранглиста.

Хачанов е най-високо класираният тенисист, който е заявил участие в София. 20-годишният руснак завърши сезона като №11 в света, след като спечели по впечатляващ начин мастърса в Париж. По-рано през сезона той вдигна още две титли - в Марсилия и Москва, достигна до осминафиналите на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" и записа пет победи срещу играчи от топ 10.

Другите четирима от топ 30, които са заявили участие в София, са грузинецът Николоз Басилашвили (№21), испанците Роберто Баутиста Агут (№24) и Фернандо Вердаско (№28) и атрактивният французин Гаел Монфис (№29).

"Искам да уточня, че това е само първата група от хора, които вече са подписали. Мисля, че е добро начало. Надявам се да има и други приятни изненади. Но независимо от всичко на този етап това като имена, като подсигурени тенисисти е голям успех за екипа на турнира. Оттук нататък основната е поставена и с общи усилия нека да продължаваме да подкрепяме турнира", каза президентът на Българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков.

dnevnik.bg