Чехия победи миналогодишния шампион САЩ и спечели "Фед къп" за 11-и път в своята история. Чехкините затвърдиха доминацията си в световното отборно първенство по тенис за жени с четвърта титла в последните пет години и шеста в последните осем.

Чешкият отбор взе солиден аванс в събота, след като спечели първите две срещу поединично. Барбора Стрицова даде успешен старт с победа над София Кенин с 6:7 (5), 6:1, 6:4, а Катерина Синякова увеличи преднината след успех с 6:3, 7:6 (2) срещу Алисън Риск.

Днес 22-годишната Синякова, която е №1 в световната ранглиста на двойки, осигури триумфа на Чехия след изключително драматична победа срещу Кенин със 7:5, 5:7, 7:5. С този успех чешкият отбор поведе с 3:0 и обезсмисли оставащите две срещи.

Мачът между Синякова и Кенин продължи 3.44 часа, като беше изпълнен с много емоции и купища обрати.

Чехкинята започна с ранен пробив и поведе с 2:0. Американката успя да изравни при 3:3, но в 12-ия гейм допусна втори пробив, който сложи край на първия сет.

Синякова изглеждаше много близо до победата, след като поведе с 3:0 във втората част. Кенин обаче записа серия от четири поредни гейма и дори сервираше за аванс от 5:3. Тя обаче се пропука и резултатът беше изравнен - 4:4. Синякова на свой ред поведе с 5:4, но Кенин взе следващите три гейма и прати мача в решаващ трети сет.

Драмата продължи с пълна сила. Синякова поведе с 4:1 и отново се доближи до победата. Кенин обаче не се предаде и направи нов обрат. 19-годишната представителка на САЩ, която е родом от Москва, спечели четири поредни гейма, за да поведе с 5:4.

Сервирайки за победата, Кенин стигна до два поредни мачбола при 40:15 в десетия гейм. Синякова обаче се спаси. След това тя изостана с 0:40 при свой сервис, но отново се измъкна от тежката ситуация и поведе с 6:5. Кенин имаше две възможности да върне пробива и да стигне до тайбрек. Синякова обаче отново показа характер и стигна до победата при втория си мачбол.

Американките не успяха да защитят трофея, но остават рекордьорки в турнира с 19 титли. Чехия заема второто място с 11 титли, а Австралия допълва челната тройка със седем.

dnevnik.bg