Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели паметна победа в Гран при на Бразилия. В първия си старт след завоюването на петата си световна титла британецът записа десети успех за сезона и общо 72-и в своята кариера.

Хамилтън стартира пръв, но далеч не разполагаше с най-добрата кола на "Интерлагос". "Ред бул" имаше предимство пред останалите и състезанието изглеждаше загубено за "Мерцедес". Нелеп инцидент с Макс Вертсапен обаче преобърна всичко.

От позиция на лидер в класирането пилотът на "Ред бул" се удари в Естебан Окон, когото в този момент затваряше с една обиколка. Французинът опита да контраатакува холандеца и двамата се сблъскаха при излизането от един от десните завои.

Хамилтън се възползва от инцидента и отново излезе начело в състезанието. В последните обиколки гумите на британеца бяха много износени. Това даде шанс на Верстапен да намали изоставането си, но не достатъчно, за да може да атакува първата позиция.

Пилотът на "Ферари" Кими Райконен оформи челната тройка. Финландецът се пребори за място на почетната стълбичка, след като първо изпревари Валтери Ботас при инцидента с Верстапен, а накрая удържа мощния финален натиска на Даниел Рикардо.

Рикардо завърши четвърти, а Ботас - пети. Лидерът на "Ферари" Себастиан Фетел преживя още едно разочароващо състезание и остана едва шести. Шарл Леклерк, Ромен Грожан, Кевин Магнусен и Серхио Перес допълниха зоната на точките.

С победата на Хамилтън "Мерцедес" си осигури титлата при конструкторите за четвърта поредна година. "Сребърните стрели" събраха 620 точки и кръг преди края на сезона имат аванс от 68 точки пред "Ферари".

Хамилтън стартира добре от полпозишън и поведе колоната. Съотборникът му Ботас също потегли силно и изпревари Фетел за втората позиция. Зад тях Райконен успя да удържи агресивния старт на Верстапен и да запази четвъртото място.

Болидът на "Ред бул" стоеше отлично на пистата и в четвъртата обиколка Верстапен изпревари последователно пилотите на Ферари". В десетата обиколка холандецът предприе успешна атака и срещу Ботас.

След като Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми в 20-ата обиколка, Верстапен поведе колоната. Пилотът на "Ред бул" остана на трасето чак до 36-ата обиколка. Той натрупа достатъчно солиден аванс, за да се върне начело след първия си питстоп.


Победата на Верстапен изглеждаше сигурна до 44-ата обиколка, когато се стигна до нелепия инцидент с Окон. Пилотът на "Ред бул" се завъртя и изостана с повече от пет секунди от Хамилтън, които не успя да стопи до края на състезанието.

Зад двамата Райконен изпревари Ботас и зае третото място. Фетел се движеше пети, но стартиралият от 11-а позиция Рикардо се движеше със страхотно темпо и си проправяше път напред.

Австралийският пилот изпревари Фетел и Ботас и започна да преследва Райконен. Разликата между двамата в последните четири-пет обиколки разликата между двамата беше под секунда, но финландецът удържа мястото на подиума.

dnevnik.bg