Александър Зверев започна с победа участието си във финалите на АТП в Лондон. Германецът спечели трудно със 7:6 (5), 7:6 (1) срещу шестия в схемата Марин Чилич след 2.05 часа игра.

Двамата тенисисти не бяха на висота, като в двубоя изобилстваха грешките. Мачът се запомни с честата смяна на предимството.

По-късно ще се изиграе другият мач от групата. В 22 ч. водачът в световната ранглиста Новак Джокович излиза срещу осмия в схемата Джон Иснър.

Двубоят започна с превъзходство на Чилич. Хърватинът пласираше ударите си с добра дълбочина, докато Зверев допускаше много непредизвикани грешки от форхенд.

Поставеният под №3 беше неуверен в ударите си и бързо изостана с 0:3. Чилич можеше да пробие за втори път съперника си, но Зверев се измъкна от 0:30.

При 5:3 Чилич сервираше за спечелване на сета, но играта му изненадващо се срина. 30-годишният хърватин не беше концентриран в най-важните моменти и сдаде гейма след двойна грешка.

Впоследствие Чилич заигра агресивно и пое инициативата при 30:0 в подаването на Зверев. 21-годишният германец съумя да се върне след грешки на съперника, които доведоха до изравняване – 5:5.

Първият сет влезе в тайбрек, а психологията вече беше на страната на Зверев, който поведе с 6:3. Германският тенисист обаче показа колебание и позволи преднината му да се стопи до една точка. Третият в схемата все пак успя затвори сета в своя полза след дълго разиграване.

Втората част започна с размяна на сервис-геймове, като Чилич показа колебание при подаванията си. Хърватинът се събра в седмия гейм, когато проби съперника си. Чилич не успя да се възползва от предимството и на свой ред веднага загуби подаването си за 4:4.

30-годишният хърватин започна да се поддава на емоциите, което повлия на играта му. Двамата тенисисти играеха на приливи и отливи, като в края на сета Чилич спаси мачбол на свой сервис. В крайна сметка вторият сет влезе в тайбрек, където Зверев беше по-концентрираният от двамата и измъкна победата след 7:1.

Дневник