Дионтей Уайлдър остава шампион на Световния боксов съвет (WBC), след като дългоочакваният му мач с Тайсън Фюри завърши наравно. Боксовата битка на 2018 г. остана без победител след решение на съдиите. Мексиканският съдия Алехандро Рочин даде предимство на Уайлдър 115:111, канадецът Робърт Тапър отсъди 114:110 за Фюри, докато третият – Фил Едуардс от САЩ 113:113, като по този начин срещата беше вписана като равенство.

Решението се оказа много спорно, след като до 11-ия рунд предимството беше изцяло на страната на британския боксьор. Той пласира повече удари, но Уайлдър успя да го прати два пъти в нокдаун. Първият беше в деветия рунд след залитване на Фюри и дясно кроше от Уайлдър. Вторият в последния 12-и рунд, когато американецът пласира тежко ляво кроше.

Точно 3 години и 3 дни, след като победи Владимир Кличко, Фюри беше много близо до това отново да стъпи на боксовия връх. Той се завърна в началото на годината след наказание за допинг и отнет боксов лиценз. Британецът показа най-доброто от арсенала си, като се движеше много, впечатли с бързина и играеше от дистанция.

Уайлдър търсеше нокаутиращ удар, но в голяма част от мача не успя да се доближи до британеца.


Фюри ознаменува завръщането си в големия бокс, като игра много силно през целия двубой. Предимството беше изцяло на британеца в началните рундове, но към края на мача 30-годишният британец се измори. Двамата боксьори показаха уважение един към друг след мача, който беше описан като един от най-добрите за последното десетилетие. Уайлдър и Фюри остават непобедени на професионалния ринг след срещата.

Американецът има 40 победи (39 с нокаут) и едно равенство. Фюри е с 27 победи (19 с нокаут) и едно равенство.

След мача и двамата боксьори обявиха, че не знаят кога ще се състои евентуален реванш помежду им. "Не знам кой ще е следващият ми мач, все още е рано да се говори", каза Уайлдър. Британецът Фюри пък обясни, че мисли първо за Коледните празници. "Имам четири деца и сега очакваме още едно, така че мисля първо за семейството си, а не кога ще се завърна в Америка".

Британецът започна боя от дистанция, а Уайлдър два пъти опита да тръгне в атака, но опитният Фюри успя да спре с клинчове. Все пак шампионът успя да пласира мощно ляво кроше в главата на Фюри. В самия край на рунда британецът отговори със серия от удари.

Вторият рунд беше за Уайлдър, който успя да пласира два удара, докато Фюри играеше със свален гард.

В третата част Уайлдър започна рунда с повече удари в тялото и в един момент успя да притисне бившия шампион във въжетата. Фюри се измъкна с отлично движение с тялото, а след това пласира ляв и десен в главата на шампиона.

Четвъртият рунд беше най-малко активният и от двамата боксьори. Фюри продължи с движението и играта на нерви срещу американеца, като няколко пъти демонстративно поставяше ръцете си зад тялото. Уайлдър тръгна в атака в два случая, но отново пропусна.

В петия рунд Фюри отново пласира комбинация в главата на Уайлдър и на свой ред се измъкна от нови опити на Бронзовия бомбардировач за нокаутиращ удар.

Посредата на мача Флойд Мейуедър даде предимство на Фюри заради еднообразната игра на Уайлдър. Непобеденият на професионалния ринг американец изтъкна като факт, че шампионът на WBC разчита единствено на един удар. Тогава резултатът беше 5:1 рунда в полза на британеца с 59:55 точки.

В седмия рунд имаше размяна на тежки удари и от двамата боксьори, но Фюри успя да пласира комбинация, като веднъж пресрещна американския си съперник с ляво кроше.

В началото на деветия рунд Фюри се озова на пода. Той получи дясно кроше в главата в момент, когато се опитваше да се измъкне и беше пратен в нокдаун. Реферът започна да брои, но британският боксьор не изглеждаше разклатен и бързо успя да се изправи.

Фюри си върна предимството в десетия рунд, когато успя да пласира няколко тежки удара в главата на Уайлдър. Шампионът от своя страна започна да диша по-тежко и вече не успяваше да атакува толкова мощно и със скорост. След многото пропуски Уайлдър започна да действа хазартно, усещайки че губи в точките. В десетия рунд той успя да пласира само един удар от общо 31.

В 11-ия рунд хазартните действия от Уайлдър продължиха. Той атакува яростно Фюри в типичния си стил, но не успя нито един път да уцели британеца, който дори не показваше признаци на умора.

В посления рунд Уайлдър се нуждаеше единствено от нокаут, за да спечели мача и той тръгна мощно в атака, търсейки го. Две минути преди финалния гонг американецът пласира мощно ляво кроше в главата на Фюри и го прати на пода за втори път.

Британецът успя да се изправи и продължи боя, но вече изглеждаше разклатен и остави на заден план тактиката си.

"За мен аз съм победителят, защото два пъти го пратих на пода и доказах кой е по-добър. Той нямаше контрол над срещата, той дори не ме нарани и се чувствам добре. Може би допуснах някои грешки, защото изхабих прекалено много енергия и много от ударите ми не намериха целта", каза Уайлдър след срещата.

Той добави, че с удоволствие отново би излязъл на ринга срещу Фюри.

"Аз съм на чужда територия, бях пратен на пода два пъти, но въпреки това мисля, че съм победител. Показах тотален професионализъм и благодаря за тази възможност, Бог да те благослови, Дионтей. Циганският крал се завърна и всички го видяхте, аз съм спорист, който обича да се бие и светът видя истината. Дионтей е много добър боксьор, може би вторият най-добър в света след мен", каза Фюри след срещата.

Британецът обяви, че със сигурност ще има реванш и се обърна към Антъни Джошуа, който държи останалите четири пояса в тежката категория – WBA, IBF, WBO и IBO.

"Има още един световен шампион, който обаче е пиле. Джошуа, къде си".

Дневник