Ривър плейт" отказа да играе реванша от финала за Копа Либетадорес срещу "Бока хуниорс" в Мадрид. Вторият двубой от "суперкласикото" на южноамериканския футбол трябваше да се проведе на 24 ноември, но беше отлаган два пъти миналия уикенд, след като фенове на "Ривър" атакуваха автобуса на "Бока" и раниха трима играчи.

Последваха напрегнати дни и срещи в парагвайската столица Асунсион, където е седалището на континенталната конфедерация (КОНМЕБОЛ). Във вторник беше обявено, че отложеният мач няма да се играе в Аржентина.

Като варианти бяха посочени Асунсион, Маями и Доха, но в четвъртък КОНМЕБОЛ избра стадион "Сантяго Бернабеу" в Мадрид за домакин на реванша. Срещата беше насрочена за 9 декември от 21.30 часа.

"Ривър плейт" отхвърля промяната на мястото. Решението да играем в Мадрид ще се отрази неблагоприятно на тези, които са си закупили билети, а освен това не отговаря на идеята за равни условия във финала, като ни отнема домакинското предимство", се казва в изявлението на "Ривър".

Клубът беше глобен с 400 хиляди долара и наказан да играе два мача без публика.

"Аржентинската футболна асоциация и аржентинският футбол като цяло не могат и не трябва да позволяват поведението на неколцина фенове да попречи "суперкласико" да се проведе в нашата страна", допълват "милионерите".

От "Бока" все още не са коментирали решението на КОНМЕБОЛ да премести мача в Мадрид. Първоначално от клуба поискаха "Ривър" да бъде наказан и купата да им бъде връчена служебно. Ръководството твърдеше, че "Бока" няма да участва в мача, ако бъде насрочена дата и отборът не бъдат обявен за шампион на най-престижния турнир в южноамериканския футбол. 

Дневник