Българският национален отбор по футбол попадна в група А в квалификациите за европейското първенство през 2020 г. с Англия, Чехия, Черна гора и Косово. Съставът, воден от Петър Хубчев, е в група с пет състава.

За 11-и път в историята си България ще се изправи срещу "Трите лъва", срещу които обаче още няма победа. За последно България се срещна с Англия отново в квалификации за европейско първенство, но това през 2012 г. Тогава тимът понесе две тежки поражения – 0:4 на "Уембли" и 0:3 в на "Васил Левски" в София.

Срещу Чехия българите имат седем победи, четири равенства и осем загуби, като в официалната статистика попада и времето, докато страната е Чехословакия. Откакто Чехия е самостоятелна държава, България е в лоша серия. Тимът има четири поражения и само едно равенство, дошло след 0:0 в Прага. Головата разлика е 1:11. Именно срещу Чехия дойде и от едно от най-тежките поражения в последните години - 0:6 в квалификациите за световното първенство в Япония и Корея.

"На пръв поглед има един изявен лидер Англия, а другите отбори сме на едно ниво. Отборите не са за подценяване, но мисля че имаме реален шанс да се борим за второто с Чехия", каза капитанът на националния отбор Ивелин Попов пред БНТ.

Националният селекционер Хубчев обяви, че не се вълнува толкова от съперниците, а от представянето на своите футболисти.

"Тази група, в която попаднахме, ми звучи тежко. Ние не сме в позиция да можем да си избираме противниците. Мен лично ме вълнува друг въпрос – в какво състояние ще са момчетата, на които ще разчитаме през пролетта на следващата година", каза Хубчев от Дъблин.

Според селекционера наличието на три балкански отбора в групата води до по-особен заряд.

"Рано е да се каже какво е разпределението на силите. Не може да се каже между кого ще е битката за второто място, а защо не и за първото", добави селекционерът.

В група С се събраха два от най-успешните европейски тима – Германия и Холандия. Двата отбора бяха заедно в една група в първото издание от Лигата на нациите, а в исторически план са се срещали общо 42 пъти.

Европейският шампион Португалия изтегли добър жребий и ще играе с Украйна, Сърбия, Литва и Люксембург.

Петдесет и пет отбора участват в квалификациите, като за европейското ще се класират първите два от всяка група. Квалификациите за Евро 2020 ще се проведат между 21 март и 19 ноември 2019 г.

Европейските квалификации са свързани и с вече изминалото първо издание в Лигата на нациите. След края на квалификациите ще останат четири квоти за европейското първенство, които ще бъдат разиграни във финалните четворки в четирите дивизии на Лигата на нациите. Тези финални плейофи ще се изиграят през март 2020 г.

В плейофите участват победителите в групите, но само ако не са се класирали за европейското. Тъй като повечето отбори от първите две дивизии ще се класират още през квалификациите, много от овакантените места ще бъдат запълнени с тимове от по-долни дивизии.

Турнирът ще отбележи 60 години от първото европейско първенство. Надпреварата ще се проведе в 12 града – Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт Петербург, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Глазгоу и Копенхаген.

Група А: Англия, Чехия, БЪЛГАРИЯ, Черна гора, Косово.
Група В: Португалия, Украйна, Сърбия, Литва, Люксембург.
Група С: Холандия, Германия, Северна Ирландия, Естония, Беларус.
Група D: Швейцария, Дания, Ирландия, Грузия, Гибралтар.
Група E: Хърватия, Уелс, Словакия, Унгария, Азербайджан.
Група F: Испания, Швеция, Норвегия, Румъния, Фарьорски острови, Малта.
Група G: Полша, Австрия, Израел, Словения, Македония, Латвия.
Група H: Франция, Исландия, Турция, Албания, Молдова, Андора.
Група I: Белгия, Русия, Шотландия, Кипър, Казахстан, Сан Марино.
Група J: Италия, Босна и Херцеговина, Финландия, Гърция, Армения, Лихтенщайн.

Дневник