Арсенал" завърза битката за място в Топ 4 след гръмка победа с 4:2 над "Тотнъм" в дербито на Западен Лондон. "Артилеристите" спечелиха първия си сблъсък със своя най-голям съперник при новия си мениджър Унай Емери и благодарение на успеха го изпревариха в класирането, изкачвайки се на четвърто място.

Двубоят на "Емиратс" оправда очакванията за дербито, като в него имаше всичко – много голове, нерви, червен картон, положения и зрелище. Срещата премина през няколко обрата, след като "Арсенал" поведе, но до почивката "Тотнъм" беше напред с 2:1 с десет много силни минути.

През втората част "артилеристите" играха много по-добре и отбелязаха три безответни гола.

Много силен мач изигра Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписа два пъти, а добави и асистенция. Другите голове бяха дело на Александър Лаказет и Лукас Торейра. За "Тотнъм" точни бяха Ерик Дайър и Хари Кейн, който се разписа от дузпа.

"Тотнъм" остава със само една победа над "Арсенал" като гост в ерата на Висшата лига, която дойде през 2010 г. "Шпорите" имат десет равенства и 15 поражения като гост на "артилеристите".

В класирането "Арсенал" излезе четвърти с 30 точки, колкото имат и "шпорите". Трети е "Челси" с точка повече. "Арсенал" е без загуба в 19 поредни мача във всички турнири. Само във Висшата лига тази серия е 12 срещи (9 победи и три равенства).

"Арсенал" започна много активно и притисна гостите от самото начало. Футболистите на Унай Емери заложиха на преса и опитаха да изтласкат максимално далеч "шпорите" от вратата на Бернд Лено.

Няколко пъти пресата на "Арсенал" караше съперника му да греши. "Тотнъм" изпитваше голям проблем да задържа продължително топката, а халфовете на Почетино отстъпваха в единоборствата.

В деветата минута "Арсенал" стигна до фаул в близост до ъгловия флаг заради нарушение на Серж Орие срещу Обамеянг. След неговото изпълнение Ян Вертонген игра с ръка, като централният защитник вдигна ръката си високо и съдията Майк Дийн посочи бялата точка. От 11-те метра Пиер-Емерик Обамеянг стреля хладнокръвно в десния ъгъл на Лорис и откри.

За габонския нападател това беше девети гол от началото на сезона, с което той излезе еднолично начело в листата на реализаторите. Още по-впечатляващо е, че Обамеянг е вкарал деветте си гола от едва девет точни изстрела.

Това беше едва първа дузпа, която "Арсенал" получава срещу регионалния си съперник от 12 години (декември 2006 г.), когато Жилберто Силва реализира два пъти от 11-те метра. "Артилеристите" вкарват девета дузпа срещу "шпорите" в ерата на Висшата лига, като никога не са пропускали.

"Тотнъм" опита да отговори много бързо, като Хьон Мин Сон се измъкна зад защитата и стреля по диагонала, но Лено внимаваше и спаси.

След попадението "Арсенал" продължи да има предимство и пропусна нов добър шанс чрез Айоби. Нигериецът получи подаване и стреля без да се бави, но шутът му беше спасен от Лорис.

Още по-добър шанс се откри и пред Обамеянг, след атака отляво и центриране на Колашинац. Босненецът прати прострелна топка към вратарското поле, но тя дойде назад за Обамеянг и габонецът не успя да нанесе удар.

След първите 20 много силни минути за "Арсенал" гостите успяха да се поокопитят и да заиграят по-силно на свой ред. Сон пропусна още веднъж, като беше изведен отляво, но Лено относо беше на мястото си и спаси.

В 30-ата минута "шпорите" получиха право да изпълнят фаул отляво в близост до наказателното поле. Кристиан Ериксен центрира прострелно, а Дайър само подложи главата си, пращайки топката в мрежата на "Арсенал" – 1:1.

Бурната радост на английския халф точно пред феновете на домакините доведе до спречкване между футболистите. Аарън Рамзи и Матео Гендузи искаха обяснение от голмайстора, а в бутането се включиха всички играчи, дори и хора от щабовете.

За ситуацията Дайър получи и жълт картон.

Изравнителният гол и повишените емоцииобаче подействаха по-зле на домакините. Те се полъгаха по играта на "Тотнъм", започнаха да действат малко по-агресивно и загубиха средата на терена. "Шпорите" се възползваха мигновено и в 33-ата минута вече бяха напред в резултата.

Най-активният в редиците на гостите Сон проби към наказателното поле, където беше гонен от Бейерин и Холдинг. Последният се хвърли на шпагат, след който кореецът падна на тревата, а Майк Дийн посочи бялата точка за втори път в мача.

Дори и повторенията не доказаха дали контакт между Холдинг и Сон има, а при отсъждането на дузпата се стигна до нови сблъсъци между играчите на двата тима.

Все пак от 11-те метра Кейн беше точен с безмислостен удар. За звездата на "шпорите" това беше осми гол в дербито на Северен Лондон. По този показател Кейн се изравни с Еманюел Адебайор, който е реализирал и за двата тима.

Недоволен от футболистите, подпомагащи Обамеянг, Унай Емери предприе две промени на почивката. Той извади Мхитарян и Айоби, за да пусне Рамзи и Александър Лаказет.

Подобно на първото полувреме "артилеристите" действаха по-активно, със самочувствие и веднага успяха да притиснат своя гост. "Арсенал" изнесе играта в по-предни позиции и положенията пред Лорис се заредиха едно след друго.

В 56-ата минута домакините успяха да изравнят с нов гол на Обамеянг. "Арсенал" действаше на висока скорост, Бейерин пусна извеждащ пас към Рамзи, той само отклони топката за Обамеянг, а без подготовка габонецът я прати неспасяемо в мрежата с изстрел от границата на наказателното поле.

Обамеянг запази своята перфектна успеваемост, вкарвайки с втория си точне удар в мача и десети от началото на сезона. Габонецът стана и първият играч във Висшата лига, достигнал до десет гола от началото на кампанията.

Силните минути продължиха и след второто попадение на Обамеянг. В 60-ата минута изстрел на Мустафи беше избит от голлинията от Деле Али.

По-добрата игра на "Арсенал" след изравнителния гол даде голямо предимство на "артилеристите". За разлика от първата част те не допуснаха срив и се възползваха, вкарвайки два гола за по-малко от две минути.

В 75-ата минута Лаказет се разписа след подаване на Рамзи и голяма доза късмет. Френският нападател получи топката около границата на наказателното поле, стреля с левия крак, след като се подхлъзна. Топката срещна крака на Вертонген и влетя неспасяемо в мрежата на Лорис – 3:2.

Докато се съвземат от шока футболистите на "Тотнъм" допуснаха и четвърти гол. В основата му отново беше Обамеянг, който ознаменува силната си игра с асистенция. Габонецът задържа и пусна хитър пас между няколко бранители за Лукас Торейра, той напредна и с мощен удар с десния крак прати топката в мрежата.

До края на двубоя гостите останаха и с човек по-малко след изгонване на Ян Вертонген. Той получи втори жълт за нарушение срещу Лаказет.

Дневник