Ливърпул" постигна важна победа над "Евертън" с 1:0 в 232-ото издане на мърсисайдското дерби. Резултатът на "Анфийлд" беше много важен за домакините, които продължиха гонитбата с лидера "Манчестър сити". В герой за червените се превърна резервата Дивок Ориги, който се разписа в петата минута на добавеното време.

Червените са само на две точки зад "гражданите" – 38 срещу 36. "Евертън" е шести с 22 точки, колкото има и "Манчестър юнайтед".

"Ливърпул" продължи добрата си серия като домакин, като на "Анфийлд" е допуснал само един гол от началото на сезона. Футболистите на Юрген Клоп нямат загуба във Висшата лига в продължение на 16 срещи (от 6 май).

Съставът е и без допуснат гол вече 278 минути, като за последно получи попадение в сблъсъка с "Арсенал".


Двубоят на "Анфийлд" предложи доста интересни моменти и коректна игра от двата тима. За 90 минути "карамелите" извършиха едва шест нарушения.

"Ливърпул" имаше по-чистите положения, но така и не успя да застраши сериозно Джордан Пикфорд, до самия край, когато падна голът. През втората част двата тима отправиха само два точни шута.

В началните минути "Ливърпул" беше по-активният отбор на терена. Идеята на домакините беше да търсят Мане и Салах зад гърба на защитата на домакините и в два случая това се получи.

Първата възможност се откри пред домакините, които можеха да открият резултата чрез Садио Мане. Сенегалецът получи добро подаване в наказателното поле, но прати топката над вратата.

"Евертън" действаше прибрано, разчиташе на контраатака и се стремеше да затваря всички празни пространства в своята половина. В предни позиции беше само Ричарлисон, който дебнеше на ръба на засадата.

В 21-ата минута "карамелите" отговориха с точен изстрел на Андре Гомеш с глава. Португалецът се озова непокрит в наказателното поле, но Алисон спаси.

До края на първата част двата тима си размениха по една добра възможност. Първо в 34-ата минута Джордан Пикфорд трябваше да прави спасяване, спирайки Джердан Шакири. Швейцарецът получи отлично извеждащо подаване и стреля, но Пикфорд показа забележителен рефлекс, за да предотврати сигурен гол.

Само минута по-късно действието се пренесе в другто поле, където Тео Уолкът беше близо до откриване на резултата. Алисон показа, че следи играта и много бързо напусна вратата си, за да го спре.

През втората част играта вече не беше толкова открита, като двата тима заложиха повече на битка в средата на терена. Точни удари липсваха, а единственото чисто положение се откри пред Мане. Той изскочи очи в очи с Пикфорд, но от няколко метра стреля неточно и прати топката в аут.

Четвърт час преди края Клоп се лиши и от голямата си звезда Салах, изваждайки го за сметка на Даниел Стъридж. Малко по-късно на терена се появи и Дивок Ориги, който замени Роберто Фирмино.

Именно пред белгийския нападател се откри най-добрата възможност в мача. Върджил ван Дайк игра с глава след корнер, топката попадна в Ориги, но от три метра, той я прати в гредата.

Всичко отиваше към нулево равенство, когато "Ливърпул" изкова победата в петата минута на добавеното време. Върджил Ван Дайк отправи удар към вратата, който беше слаб и параболичен и изглеждаше, че излиза в аут. Джордан Пикфорд се разколеба, когато топката отиваше към гредата и вместо да я избие я върна обратно към полето, където Ориги с глава се разписа.

Дневник