Манчестър сити" победи "Евертън" с 3:1 в първия мач от 17-ия кръг на Висшата лига. Шампионите излязоха начело в класирането преди голямото дерби на английския футбол между "Ливърпул" и "Манчестър юнайтед" на "Анфийлд" в неделя от 18.00 ч.

Два гола на Габриел Жезус след асистенции на Лерой Сане и попадение на влезкия като резерва Рахим Стърлинг донесоха 14-ата шампионата победа за тима на Пеп Гуардиола. "Гражданите" събраха 44 точки и поведоха с две пред "Ливърпул", с осем пред "Тотнъм" и с десет пред "Челси" и "Арсенал".

"Евертън" остава без победа срещу отборите от топ 6 вече в 22 поредни срещи - 16 загуби и шест равенства. Последният успех беше през януари 2017 г. - 4:0 срещу "Манчестър сити".

"Карамелите" са седми в класирането с 24 точки след четвъртия си пореден мач без победа във Висшата лига. Тимът на Марко Силва изостава с две точки от "Манчестър юнайтед".

"Сити" и "Евертън" изиграха атрактивен мач с много атаки и голови положения пред двете врати. Шампионите традиционно поеха контрола върху топката от самото начало, но първите опасни ситуации бяха пред Едерсон.

В третата минута Доминик Калвърт-Люин получи топката на границата на наказателното поле, завъртя се и стреля с левия крак по диагонала, но Едерсон се разтегна и спаси с една ръка. В ситуацията обаче беше отсъдена засада.

В 15-ата минута "Евертън" пропусна отлична възможност да поведат. Левият бек Люка Дин отне топката в наказателното поле на "Сити" и центрира към далечната греда за абсолютно непокрития Ричарлисон. Голмайсторът на "карамелите" обаче стреля над вратата на пет-шест метра от голлинията.

В 21-ата минута Майкъл Кийн беше много близо да си отбележи автогол и да даде аванс на "Сити", но Джордан Пикфорд направи страхотно спасяване. Половин минута по-късно обаче вратарят на "Евертън" беше безпомощен.

Гостите сбъркаха при изнасянето на топката. Илкай Гюндоган пресече и продължи към Сане, който изведе Жезус зад защитата. Бразилецът напредне очи в очи с Пикфорд и пусна топката под плонжа му.

В края на първото полувреме Жезус отбеляза още веднъж, но попадението правилно беше отменено заради засада.

Втората част започна с натиск на домакините, които бързо стигнаха до втори гол. В 50-ата минута Сане центрира отляво, а Жезус беше оставен от централните защитници сам на границата на вратарското поле и с глава не остави шансове на Пикфорд.

В 60-ата минута Гюндоган пропусна да реши всичко с трети гол, а пет по-късно "Евертън" се върна в мача. Дин достави отлично центриране от левия фланг за Калвърт-Люин. Той стреля с глава, топката се отклони в главата на Фабиан Делф и влетя в мрежата.

След гола Гуардиола пусна в игра Стърлинг и голмайсторът на "Сити" през този сезон се разписа само 160 секунди по-късно. Фернандиньо беше изведен от Жезус вляво от врата и центрира към далечната греда. Защитниците на "Евертън" забравиха за присъствието на Стърлинг и високият 170 см англичанин вкара с глава на три-четири метра от голлинията.

"Евертън" не се предаде и благодарение на добрата игра на влезлия като резерва Адамола Лукман можеше да се върне отново в мача. Между 71-ата и 74-ата минута той създаде отлични възможности за гол пред Ричарлисон и Тео Уолкът, но двамата направиха сериозни пропуски.

До края двата отбора създадоха още няколко чисти положения, но не успяха да ги реализират.

Дневник