„Манчестър юнайтед" уволни мениджъра си Жозе Моуриньо. Решението влиза в сила с незабавен ефект, обявиха от клуба в понеделник. Португалецът се задържа на поста две години и половина, в които не оправда големите очаквания към него.

"Искаме да му благодарим за неговата работа по времето му в "Манчестър юнайтед" и да му пожелаем успех в бъдеще", се казва в изявлението на "червените дяволи" в социалните мрежи.

Клубът съобщи, че на първо време ще бъде назначен временен мениджър, който да изкара остатъка от сезона. "В същото време клубът ще проведе задълбочен процес по намирането на нов постоянен мениджър", допълват от ръководството.

Моуриньо застана начело на "Манчестър юнайтед" през лятото на 2016 г. Той изведе "червените дяволи" в 144 официални срещи, в които постигна 84 победи, 32 равенства и 28 загуби.

Португалецът беше посрещнат на "Олд трафорд" с очакванията да върне блясъка, който рекордьорът по титли на Англия изгуби след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън.

Началото беше обнадеждаващо, след като отборът спечели Лига Европа, Купата на лигата и "Къмюнити шилд" в първия сезон на португалеца.

Миналия сезон "Юнайтед" завърши втори (макар и на рекордно изоставане от шампиона "Манчестър сити), което беше голяма крачка напред, след като в предходните четири години се класира шести, пети, четвърти и седми. Моуриньо дори определи това второ място като "едно от най-големите ми постижения".

Ситуацията на "Олд трафорд" изглеждаше спокойна, а през януари Моуриньо дори подписа нов договор до юни 2020 г. Напрежението обаче се покачи сериозно след едно турбулентно лято, в което мениджърът не получи играчите, които искаше да привлече.

След като клубът похарчи 315 милиона паунда за седем нови футболисти в първите два сезона на Моуриньо, изпълнителният директор Ед Уудуърд реши да ограничи трансферите това лято.

"Юнайтед" привлече само халфа Фред от "Шахтьор" и защитника Диого Далот от "Шахтьор" за общо 70 милиона паунда.

Моуриньо искаше на всяка цена да привлече скъп централен бранител. Това обаче не се случи, което накара португалецът да обяви, че вече не е мениджър на клуба, а само треньор.

Разочароващото начало на сезона превърна Моуриньо във фаворит №1 за уволнение. Ръководството гласува доверие на португалеца, но ситуацията продължи да се влошава.

Загубата в дербито с "Ливърпул" (1:3) през уикенда беляза най-слабия старт на сезона за "Юнайтед" от 28 години. След 17 кръга "червените дяволи" заемат шестото място във Висшата лига с 26 точки и едва една победа в последния месец и половина.

Dnevnik.bg