Словенката Илка Щухец спечели спускането във Вал Гардена от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Шампионката в дисциплината от 2017 г. се завърна победоносно и записа първи успех от 15 март 2017 г. (1 година, 9 месеца и 4 дни), когато триумфира в спускането в Аспен.

Щухец, която е и световна шампионка в спускането от Сен Мориц 2017, пропусна целия минал сезон заради контузия. Тя скъса предни кръстни връзки на коляното на тренировка през миналия октомври.

Победата е осма за Щухец в Световната купа и пета в спускането. Тя има две в Супер-Г и една в алпийската комбинация. От началото на сезона 28-годишната имаше само едно влизане в Топ 10 от четири старта – шесто място на първото спускане в Лейк Луис.

Словенката се спусна с №13 и даде време 1:22.81, което беше по-добро с едва 14 стотни от постижението на следващата - Никол Делаго. Италианката записа първия си подиум в Световната купа в своя 39-и старт.

Трета се нареди Рамона Зибенхофер от Австрия. Тя изостана с 51 стотни от победителката.

Водачката в Световната купа Микаела Шифрин не взе участие в спускането в италианския курорт. Американката реши да спести сили за предстоящите стартове в петък и събота в Куршевел. Във френския курорт ще се проведат гигантски слалом и слалом.

След надпреварата във Вал Гардена за малкия глобус в спускането продължава да води Никол Шмидхофер. Австрийката, която спечели две спускания дотук през сезона, завърши едва десета и има 226 точки в актива си. Щухец се изкачи на второ място със 158 точки. Трета е Мишел Гизин (153).

Дневник